Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora IK Fastighets AB vill ha högre driftbidrag

Annons

Redan i mars skrev Mora IK Fastighets AB till kommunen och påtalade att Mora tillsammans med Leksand fått det stora förtroendet att arrangera junior-VM i ishockey.

För det arrangemanget krävs ganska stora förbättringar i FM Mattsson arena. Bland annat byte av ismaskin, kylkompressor och avveckling av ammoniak i anläggningen. Vidare måste sönderrostad belysning bytas ut och åtgärder krävs för tv-sändningar från arenan. Televisionsbolagen har, enligt skrivelsen, uttryckt skarpt missnöje med nuvarande ljusförhållanden i arenan.

Fastighetsbolaget anger att det totala investeringsbehovet ligger på tio miljoner kronor, och nu vill bolaget att Mora kommun sänker amorteringstakten, på de lån fastighetsbolaget upptagit, till hälften samt godkänner en hyreshöjning med 48 000 kronor i månaden.

Hyreshöjningar kommer att ske för övriga hyresgäster. För Mora IK blir det med 20000 kronor i månaden och för Steens hockeyskola i sommar med 100 000 kronor.

Fastighetsbolaget påtalar att de andra kreditgivarna, Almi och Handelsbanken, redan sänkt amorteringstaken med hälften.

Vidare anger bolaget att arenan till 93 procent användes av kommunens egna invånare och att A-lagets hyra för närvarande är 3,2 miljoner kronor på årsbasis.

Mora IK Fastighets AB har formulerat ett tillägg till hyresavtalet med kommunen som går ut på att kommunen den 1 augusti ska erlägga 24 000 kronor utöver tidigare fastställd hyra och den 1 september blir tillägget 36 000 kronor för att från och med den 1 oktober höjas till 48 000 kronor och att detta påslag sedan ska gälla fram till oktober månads utgång år 2016. Med andra ord tio år framåt.

Enligt uppgift betalar Mora kommun för närvarande 276 000 kronor per månad för hyra av FM Mattsson arena.

Det är turist-, ungdoms- och fritidsnämnden, tuf, som utanordnar hyrespengarna till Mora IK Fastighets AB. Nämndens ordförande, Johan Eriksson (c), säger att hyresbeloppet, som nu betalas, baseras på kostnadsnivån år 2003, alltså vad kommunen då betalade för driften av ishallen.

- Jag vet inte exakt vad fastighetsbolaget vill med den framställan som gjorts, och därför har jag bestämt ett möte med MIK för att utreda den frågan, säger Johan Eriksson.

Fastighetsbolagets styrelseordförande, Egon Bäckman, säger att han gärna lämnar kommentarer efter kommunstyrelsemötet som alltså är kommande tisdag, den 27 juni.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons