Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora först att erbjuda kärleksvård

Annons

Prevention and relationship enhancement är den internationella etiketten på programmet som där-av förkortas prep.

Mora erbjuder 19 utbildade handledare som leder kurserna som är öppna för föräldrar som har barn upp till fem och ett halvt års ålder.

Karin Lübeck, familjerådgivare och projektledare för prep-kurserna, säger, med sin erfarenhet, att i regel är så mycket redan förstört när par söker sig till familjerådgivningen. Det är många gånger svårt att reparera den söndring som skett.

Prep-kursens mål är att förebygga relationsproblem och minimera senare konsultation av familjerådgivarna.

Den hjälper deltagarna att utveckla sina färdigheter i kommunikation. Internationella erfarenheter visar att det förekommer mindre fysiskt våld bland dem som gått prep-kurs.

Familjecentrum är en funktion i Mora som tillkommit för att verka för trygga föräldrar. Dit har knutits både mödravård och barnavård och Familjecentrum är även en rekryteringsbas till prep-kurserna.

Barnmorskan och prep-handledaren Monica Erlands berättar att under det första året har ungefär 50 par gått prep-kurserna.

Det är ungefär en fjärdedel av den totala målgruppen i Mora.

- Det är ännu för tidigt att kunna utläsa några effekter av kurserna, säger Karin Lübeck och visar samtidigt en rad slutomdömen som kursdeltagare lämnat.

En manlig deltagares åsikt; "Jättebra initiativ. Skönt att någon i samhället försöker göra någonting långsiktigt som kanske inte betalar sig i det korta perspektivet, men väl på lång sikt".

En kvinna har skrivit; "Jättebra med sådana här kurser. Många vänner önskar få gå fast de ej väntar barn. Går gärna själv fortsättningskurser. Jättenyttigt. Alla borde få gå".

Förutom av Mora kommun, finansieras verksamheten genom Folkhälsoinstitutet, länsstyrelsen och landstinget.

Det har även upprättats ett avtal med Uppsala universitet som kommer att utvärdera prep-verksamheten i Mora kommun.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons