Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mora är mindre isolerat än Perth"

Annons

Han har bott i Mora sedan mitten av april. Satt plant och jobbat som hotellstädare. Med tiden har han kommit att tycka allt mer om livet och människorna i Dalarna.

- Det här har varit mitt hem ett litet tag, och jag kommer att sakna det. I början skulle jag inte ha saknat det, men Mora har växt allt mer för mig, jag har tyckt allt bättre om det.

Andrew var ledig bara två veckor innan han började jobba med plantsättning, och har inte levt som någon turist, utan sparat pengar under sin vistelse här.

Han berättar att det slagit honom hur många gamla hus detfinns i Mora; hus äldre än den Australiensiska nationen. Andrew har också märkt att människor har ett annat sätt att förhålla sig till varandra här, än hemma i Australien. Skillnader han föreställde sig skulle vara betydligt mindre än de är.

- Australien är ett väldigt artigt land. Det är ett annat sätt att vara. Här bryr sig folk inte om dig om de inte känner dig. Det uppfattas som oartigt i början, men sen förstår du att det inte är oartighet.

- Kommer man till Asien förväntar man sig att allt ska vara annorlunda än hemma, men Sverige trodde jag bara skulle vara lite annorlunda, men det finns stora skillnader i det lilla.

Andrew hade önskat att han haft möjlighet att resa till norra Sverige, och besöka trakten kring Kiruna.

- Jag får spara det tills jag kommer tillbaka, säger han.

Andrew reser närmast till Thailand där han ska resa omkring med sin bror, därefter flyger han tillbaka till Perth.

- Jag saknar min familj mer än någonting annat. Och den billiga ölen, säger Andrew.

Med sig hem har Andrew en dalahäst, fastsatt på sin cykel, och ett par påsar saltlakrits.

- Djungelvrål. Jag blev beroende av det, efter att först ha tyckt det var avskyvärt, säger han.

Jobbigast under tiden i Mora tycker Andrew att plantsättningen varit, när det varit dåligt väder. Och att springa Vasastafetten.

- Jag kunde inte gå på tre dagar efteråt. Jag var riktigt sliten.

Andrew har också upplevt det som svårt vissa gånger när han känt sig utanför och blivit särbehandlad på grund av att han inte pratar svenska. När människor i grupp pratat med varandra utan att han förstått vad som sagts.

- Men det är nog lika i alla länder, säger han.

Andrew berättar att han känner sig mindre isolerad i Mora än hemma i Perth, på Australiens västkust, där avstånden till någon större stad är betydligt större än mellan Mora och Stockholm.

I Mora har han klättrat med Mora klätterklubb tre timmar per vecka och säger att det varit lätt att få vänner på klubben. Men att det utan den nog skulle ha varit svårt att hitta kompisar.

- På vissa sätt är Mora öppet, och på vissa sätt är det stängt. Det motsäger sig självt.

- Känner du folk är de vänliga mot dig. Men känner du dem inte är de inte det, säger han.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons