Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monumentbyggare åsidosätter skolan

Annons

Texten förklarade att för att klara innevarande års budget hamnar delningstalet på 14,8 elever per lärare i grundskolan. Det är ett delningstal som vi tidigare aldrig drabbats av. Under de svåra åren 2000-2001 hade vi 13,5 och 13,2. Läsåret 00/01 är basåret för Wärnerssonpengarna. Det är alltså högst troligt att Falu kommun riskerar bli utan de riktade statsbidragen i höst och nästa år.

I skolförvaltningens budget för 2006 saknas i budgetramsförslaget kostnadstäckning för utgifter motsvarande 18 miljoner kronor. Går detta förslag igenom kommer delningstalet inför vårterminen -06 att höjas till 15,1.

Om Falu kommun har som ambition att bli klart sämsta skolkommun i landet så har vi stora möjligheter att lyckas. År 2004 var det Borlänge kommun som var en av det sämsta skolkommunerna.

All forskning visar på att det finns ett klart samband mellan antalet utbildade lärare per elev och elevernas resultat i grundskolan. Det vi nu bäddar för är att våra elever inte ska få goda möjligheter att lyckas med sin skolgång. Det är skandalöst och ett hån mot kommunens antagna barnplan. Det är också ett ringaktande av kommuninnevånarnas vilja.

All forskning visar på att den viktigaste framgångsfaktorn för ett framgångsrikt näringsliv är att kommunen tillhandahåller bra skola och förskola.

För få lärare i skolan skapar ohälsa hos våra barn. Det vittnar ansvariga för Bup (barn- och ungdomspsykiatrin) och habiliteringen om. Barn som inte får stöd och stimulans i sin utveckling och inte blir sedda och bekräftade varje dag blir olyckliga och vilsna.

När jag tittar tillbaka genom åren på tidigare arbeten som Lärarförbundet gjort tillsammans med föräldrar och personal i Faluskolor visar det tydligt på vad vi vill och det är att tusentals kräver en bra skola.

Först lämnades 1 600 namnunderskrifter in från skolans anställda till kommunalrådet. Jonny Gahnshag fick därefter ta emot 5 000 namn från upprörda föräldrar i kommunen. Har våra kommunalråd glömt bort det? Har de glömt den stora manifestationen hösten 2003 som ledde till att skatten höjdes så att vi kunde behålla den dåvarande lärartätheten i skolan.

Att med ena handen ta ifrån skolan för att med andra handen ge till olika monument som ska pryda kommunen är ett bevis på att kommunalråden inte lyssnar på sina kommunmedborgare. Försöker våra kommunalråd bli ihågkomna för en innebandyhall, infart till Lugnet, rondeller eller snökanoner. Ett nytt monument över dumheten ska åter pryda Falu kommun och denna gång är en bergbana påtänkt till vår alptopp på Lugnet. Vi kommer att bli vida känd över Sverige, eller hur?

Kändisskapet kommer att bygga på att vi har längre kö till Bup än till bergbanan. Att innebandyhallen rasade som ett korthus i början av byggnationen var kanske ett tecken ifrån ovan på förhastade ekonomiska beslut?

INGRID STENVALL

Mer läsning

Annons