Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monas plegeltak - ett fall för länsrätten

Annons

Nu är det upp till mijö- och byggnämnden att besluta om ärendet ska överklagas till kammarrätten.

- Det är politikerna som ska ta beslutet. Jag tycker att ärendet ska gå upp i kammarrätten och prövas ordentligt en gång för alla eftersom domen är prejudicerande, säger stadsarkitekt Michael Bergman.

För tre och ett halvt år sedan köpte Mona Edvardsson fastigheten Älvbacks med Husby värdshus som närmaste granne.

Mangårdsbyggnaden från 1789 är hopbyggd med en sidolänga och bildar en L-formad plan. På mangårdsbyggnaden låg ett falsat plåttak och på längan var taket täckt med lertegel.

- Huset var i dåligt skick, speciellt taken som läckte in, säger Mona Edvarsson.

Mona och hennes sambo har renoverat huset efter konstens alla regler för att ta fram husets 1700-tals prägel.

- Men taket kunde vi ju inte göra själva och då gick det på tok.

Efter samråd med en fackman beslutade paret att lägga på plegel på taket, ett plåttak med struktur liknande tegelpannor. Dels för att båda byggnaderna skulle få enhetligt tak dels för slippa byta ut åldrade takstolar.

- Någon dag efter vi börjat lägga på taket kom stadsarkitekt Michael Bergman hit och meddelade att vi inte sökt bygglov och att vi skulle avbryta arbetet.

Mona Edvardsson hade kännedom om att det fanns särskilda områdesbestämmelser som gällde.

- Fast jag hade inte fördjupat mig i dessa trots att jag själv är jurist. Vi fick ha hinkar i trappen för att det regnade in, då beslutade vi att köra på och lägga taket färdigt.

Hon lämnade genast in en ansökan om bygglov och betalade en straffavgift för att hon påbörjat takarbetet utan lov.

Mona fick avslag på bygglovsansökan med motiveringen att plegeltaket förvanskade husets karaktär samt kulturmiljön i omgivningen.

Mona överklagade och ärendet gick till länsstyrelsens kulturenhet där antikvarie Olle Lind valde att gå på kommunens linje. Lind anger också att bebyggelsemiljöns helhetskaraktär är väsentlig.

- Taket skulle tas ner senast i september 2004. Plegeltaket kostade oss 120 000 kronor, att byta skulle medföra en merkostnad på närmare 300 000 kronor.

Den som ställer sig på Mona Edvardssons gård kan se att närmaste grannhuset, värdshuset, har ett rött korrugerat plåttak som också används på uthus och ladugårdar. Samma typ av plåttak har även grannhuset som ligger närmast bakom Monas hus. Huset på andra sidan gatan är en villa med ett brunt modernt tegeltak.

- Någon likformighet finns det inte i hela byn. Kulturmiljö kan väl vara något annat än tak. Hade vi lagt på ett lilafärgat tak så hade jag förstått problemet, säger Mona Edvardsson.

Länsrätten fattade sitt beslut att låta taket ligga kvar efter att varit på plats för en rundvandring i Smedby och tittat med egna ögon.

Kommunen har tre veckor på sig att överklaga länsrättens beslut. Den 13 juni håller miljö- och byggnämden sammanträde.

Nämndens ordförande Karl-Erik Pettersson (mp) menar att det är viktigt att väga kostnaderna för den enskilde och kulturvärdet mot varandra.

- Det måste ju finnas någon rimlighet, säger han.

Länsrätten anser att sådan rimlighet inte tagits i beaktande när länsstyrelsen nekade bygglov.

Skulle fallet prövas i kammarrätten kommer Mona Edvardsson att begära att även den gör syn.

- Det är viktigt att rätten har miljön framför sig när den ska fatta beslut, säger hon.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons