Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mona behöver inte ta ner sitt tak

Annons

Den 1 juni berättade tidningen om Mona Edvardsson som på sitt 1700-talshus lagt plegel på taket, ett plåttak med struktur liknande tegelpannor. Eftersom hon påbörjat arbetet utan bygglov fick hon betala en straffavgift och lämnade därefter in en ansökan. Hon fick dock avslag med motiveringen att plegeltaket förvanskade husets karaktär och inte passade in i omgivningarnas kulturmiljö.

Mona överklagade och ärendet gick till länsstyrelsen, som valde att hålla med kommunen. Men länsrätten var av annan åsikt, efter att ha besökt Smedby och studerat huset och omgivningarna, bestämdes att taket ska få ligga kvar.

Nu fick kommunen avgöra om fallet skulle tas upp i kammarrätten eller inte. Och i måndags kom alltså beslutet att Mona Edvardsson slipper ta ner taket, vilket skulle ha blivit en dyr historia.

- Det här är en bedömningssak och vi valde att gå efter länsrättens beslut, säger Karl-Erik Pettersson, miljö- och byggnämndens ordförande.

- Jag är så klart nöjd. Men jag har inte varit särskilt orolig, hade fallet gått till nästa instans tror jag att jag skulle ha haft ganska goda chanser där, säger Mona Edvardsson.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons