Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mohammed vill bygga broar mellan kulturer

Annons

I somras skrev tidningen om Mohammed Yosefs fall. Liksom många andra somalier hade Mohammed fått avslag på sin asylansökan. Men Mohammed kunde inte skickas tillbaka till Somalia eftersom landet saknar centralregering sedan 1991.
Mohammed hamnade i en märklig limbosituation. Han fick stanna kvar i Sverige, men han fråntogs rätten att studera svenska eftersom han saknade uppehållstillstånd.
Men den 12 januari kom det positiva beskedet från Migrationsverket. Mohammed får
uppehållstillstånd.
Han förklarar att det ändrade beslutet är en följd av den tillfälliga asyllag som trädde i kraft den 15 november förra året.
– Nu har jag en möjlighet att styra mitt eget liv igen, säger en lättad Mohammed.
För det första vill han försöka få hit sin fru som lever som flykting i Etiopien. Under de tre år som Mohammed har bott i Sverige har de hållit kontakt via telefon och mejl.
Han skulle precis börja studera statskunskap på universitetet i Mogadishu när inbördeskriget bröt ut och hela landets skolväsende bröt samman.
– Jag blev tvungen att bli vuxen väldigt snabbt för att överleva. Nu vill jag läsa statskunskap här i Sverige.
Under tiden i Sverige har han blivit aktiv i Svensk-somaliska vänskapsförbundet.
Föreningen har betytt mycket för Mohammeds kamp för att få stanna i Sverige och nu vill han sprida sitt budskap om ömsesidig förståelse via denna förening.
– Utvecklingen av kommunikationstekniken har förvandlat världen till en by och bor man i samma by måste man kunna hålla sams.
Sedan 11 september förknippar många Mohammeds skägg och arabiska kläder med Bin Laden, men Mohammed har föga till övers för fundamentalister.
– Religionernas grundpricip är universell. Men maktfullkomliga människor gömmer sina egentliga agendor bakom dessa universella principer.
Mohammed var länge arg på det svenska samhället. Han tyckte inte att det erkände hans mänskliga rätt till ett liv i trygghet.
– Men nu vet jag att livet inte är antingen svart eller vitt utan snarare grått. Jag hyser inte agg mot någon.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons