Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mögelmedel flödade

Annons

- Det blev aldrig några prover tagna men det lär finnas hur mycket som helst nere i backen, säger Hermansson som själv arbetade vid sågen en kortare tid i slutet av 50-talet.

-Virket doppades i ett stort kar för att det inte skulle mögla. När baden skulle bytas tog de bara ur en plugg i botten och lät allt rinna rätt ner i backen. Det var så det gick till på den tiden.

Det som inte togs upp av marken rann vidare och hamnade ute i sjön Björken.

- Helt plötsligt kunde det ligga drivor med död fisk i vattnet.

Långt senare, under en sommar på 80-talet, inträffade något som de båda aldrig ska glömma.

Den ena kon efter den andra kastade, som det heter i lantbrukarkretsar.

Dessa händelser sattes snart i samband med att de havande korna brukade dricka vatten ur ett åkerdike som står i förbindelse med det närbelägna sågområdet.

- Det som rann i diket över våra marker var brunt som kaffe. Vi förstod att det var något farligt och fick lov att stängsla in det. Sedan var det sterilt i många år, minns Linnéa.

Föroreningarna är resultatet av gamla miljösynder som tidigare ägare enligt uppgift inte kan ställas till svars för.

Nuvarande ägaren, Värmlandsföretaget GMTC (Global Mashine Trade Center), köpte den nedlagda sågen för att sälja området vidare för nya ändamål. Men miljöskyddet i Ludvika "varnar" alla spekulanter för ansvaret för eventuell sanering och flera seriösa köpare har, som tidningen tidigare omtalat, backat ur.

- Det går ut på att han i Karlstad (vd Ola Eriksson) ska straffas. Men han har ju inte förorenat. Varför ska de inte kunna gå tillbaka till de skyldiga för de finns ju kvar, undrar hon.

- Börjar de gräva upp blir det i så fall enorma mängder som måste köras iväg för sanering. Det är nog bättre att det får ligga där det ligger, tycker Gunnar.

- Gör en uppställningsplats för husvagnar som de har på sågområdet i Sunnansjö. Samma gifter finns väl även vid andra gamla sågar men det är det ingen som bråkar om, slutar Linnéa.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons