Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mögel i prostgården

Annons

- Vi arbetar mycket med demokrati och då är det lämpligt att ungdomsstyrelsen får besluta om verksamheten här på Ungdomens hus, säger ungdomskonsulenten Anne-Marie Fröjdh, som tillägger att ungdomarna är kloka och att hon litar på deras beslut.

Kyrkoherde Anna Björk berättar att personalen tidigare i höstas kände att det luktade illa, speciellt i ett rum. Personer som arbetade där hade också känt av huvudvärk.

Anticimex, som kallades dit, registrerade förhöjda värden i ett rum. Då de bröt upp golvet där och kröp ner under trossbotten, visade det sig att bland annat en bärlina, bjälke, i krypgrunden var angripen av mögelsvamp.

Henrik Ezelius på Anticimex förklarar att problemen orsakats av markfukt.

- Det finns inget riktigt dagvattenavlopp som leder bort vattnet från stuprören och så är marken i sig lite vattensjuk, berättar Henrik, som konstaterat att jorden under huset luktar illa, vilket beror på att jordbakterier frodas i den fuktiga jorden.

Någon gång på 1960-talet gjordes reparationer på byggnaden och då lades plastfolie i bjälklaget. Plasten kan ha bidragit till att stänga in fukten i grunden.

Anticimex, som konstaterat att det finns en del rötskador och svampangrepp, vet nu att golvet fram till lekrummet ska rivas upp. Fler prover har tagits och om de visar på ytterligare angrepp, kan det bli nödvändigt att bryta upp fler golv i huset.

Enligt Henrik Ezelius kan det bli bekymmer i krypgrunder då varm fuktig sommarluft dras in under husen där det är svalare än utanför. Då bildas fukt som kan bli grogrund för svampangrepp på trävirket.

Om det finns risk för sådana problem kan husägaren stänga ventilerna och sätta in en krypgrundsavfuktare som startar då luftfuktigheten blir för hög.

- Det kan kanske bli aktuellt att sätta in en avfuktare i krypgrunden på gamla prostgården, säger Henrik.

- En byggnadsfirma ska bryta upp golvet och åtgärda problemet, säger Anna Björk.

Hon hoppas att församlingens verksamhet ska kunna flytta in där igen i slutet på februari.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons