Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaternas vill satsa 654 miljoner på välfärden i Dalarna

Moderaternas hävdar att deras skuggbudget ger drygt en halv miljard extra till välfärden i Dalarna.
– Vi satsar mer än regeringen på kärnan i välfärden. Och mindre på bidrag, säger Moderaternas länsordförande Carl-Oskar Bohlin.

Annons

Carl-Oskar Bohlin menar att Moderaternas skuggbudget skulle gett länet 406 miljoner extra till välfärden redan nästa år. Detta utan att staten lånar pengar.

Under onsdagen presenterade Moderaterna sitt förslag till statsbudget.

Moderaterna menar att deras skuggbudget skulle ge Dalarna 406 miljoner extra till välfärdens kärnområden skola, vård och omsorg redan under nästa år - och en succesiv ökning till 654 miljoner extra till 2020. Öronmärkt för skolan handlar det om 109 miljoner nästa år och 258 miljoner fullt utbyggt år 2020.

– Vi vill bort från mer bidrag och transfereringssystem. Istället vill vi satsa resurserna på välfärdens kärna och och god ekonomi. Därför säger vi nej till att låna pengar till satsningar. Vi ser stora risker i att låna i en högkonjunktur. Pengarna behöver sparas som en buffert när nästa ekonomiska kris kommer, säger Carl-Oskar Bohlin.

Moderatera vill finansiera sina egna satsningar genom att sänka kostnaden för bidrag, dra ned kostanderna för migrationen samt höja momsen från 12 till 13 procent (moms på exempelvis mat i butik och restauranger).

– Detta för att få pengar till skola, vård och omsorg. Vi har nu ett växande utanförskap som måste stoppas. Det måste vara lättare för unga att få jobb, det måste löna sig bättre att jobba än att gå på bidrag, säger han.

Moderaterna vill bland annat:

* sänka skatten med upp till 1 000 kronor för de med sämst ekonomi.

* göra det billigare att anställa ungdomar och nyanlända.

* att unga och nyanlända ska ges möjlighet att kombinera ett första jobb med studier i yrket.

* att skolan ska få mer resurser för att utöka skoldagen med en timme, samt höja lärarlönerna.

* införa ett bidragstak så att jobb alltid ger större familjeinkomster än bidrag.

* anställa 2 000 fler poliser, samt höja polislönerna mer 2 000 kronor.

– Detta bekämpar utanförskap. Utanförskap ska inte tillåtas gå i arv. Vi vill satsa mer på kärnan i välfärden - och mindre på bidrag, säger han.

Moderaterna säger också nej till regeringens förslag om höjd drivmedelsskatt.

– Det och planerna på kilometerskatt för tung trafik är direkt landsbydsfientliga förslag som skulle drabba många i Dalarna hårt. Många är beroende av bil och tunga transporter i länet. Alternativ finns inte, säger Carl-Oskar Bohlin.

Så fördelas pengarna i Dalarna, enligt Moderaterna

Skolsatsningarna är riktade satsningar och en del av de totala satsningarna.

Mer läsning

Annons