Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna är okunniga! Kultur gör det lättare för oss att förstå sammanhangen

Annons

Jag vill med en gång tala om att en granskning av hur våra skattepengar används är viktigt och ska diskuteras men med sakligt underlag och med analys av alternativen. Där är annonsen ett praktexempel på motsatsen.

Annonsen är troligen avsedd att få allmänheten att tycka att det är fel att Landstinget Dalarna även anslår pengar till annat än enbart sjukvård.

Många av de verksamheter som de räknar upp i sina annonser är sådant som landstinget bedriver med statsbidrag som exempelvis Dalatrafik. Där är landstinget hälftenägare och kommunerna i Dalarna äger andra hälften tillsammans.

Om landstinget skulle överföra sin ägarandel till kommunerna så skulle de också få skicka med det statsbidrag som landstinget får i dag för att bedriva kollektivtrafik. Det skulle ske en skatteväxling med kommunerna.

Är alla moderater i Dalarna lika okunniga om detta som den som gjort annonsen?

I övrigt innehåller den publicerade listan en del anslag till olika kulturella arrangemang och aktiviteter som även i sin tur får statsbidrag tack vare att vi i länet också anslår pengar till deras verksamhet.

Skulle landstinget upphöra med dessa bidrag så faller även statsbidragen bort för många av dessa verksamheter. Resultatet blir att vi får ett kulturellt fattigt samhälle vilket inte gynnar Dalarna då vi vill bli ett tillväxtlän.

Har moderaterna i Dalarna tänkt sig att alla andra län ska göra på samma sätt och bli lika andefattiga? Då behöver man inte locka folk och företag med bildningsmöjligheter och kulturutbud. Dessa faciliteter för oss vanliga medborgare ska i moderaternas samhälle utebli eller kommersialiseras.

I andra sammanhang brukar moderaterna prata om "mångfald och valmöjligheter" men nämner inte att de också står för "enfald och mörker" då det gäller folkbildning och kultur.

Moderaternas slogan att landstinget "endast ska syssla med sjukvård" tycker jag inte om. Sjukvård är viktig när vi har behov av denna och ska självklart ges vid behov.

För mig är det också viktigt att arbeta med förebyggande verksamhet och då bör vi använda begreppet folkhälsa. Det är viktigt att landstinget arbetar för en förbättrad folkhälsa i Dalarna med tanke på hela människan och det som ryms i begreppet folkhälsa.

För att moderaterna ska förstå vad jag menar så gör jag en liknelse med maten.

Vi använder olika kryddor i maten för att den ska smaka på ett visst sätt, men många kryddor har dessutom den egenskapen att de förutom smaken även i övrigt är nyttiga för vår hälsa. De innehåller olika vitaminer och näringsämnen som vi behöver för att må bra och när vi mår bra då har vi mindre behov av sjukvård.

Så var det kulturen som moderaterna tycks ha svårt för. I begreppet folkhälsa ingår även vårt psykiska välbefinnande. Kulturen gör det lättare för oss att förstå sammanhangen i tillvaron samtidigt som den är skapande och underhållande. Ett samhälle utan kultur är ett andefattigt samhälle och i ett sådant samhälle mår inte människorna bra. Därför behövs kulturen i samhället och jag vill se den som en krydda i tillvaron, precis som en krydda i maten de berikar maten med både näring och smak.

Med moderaternas recept blir det som att äta lutfisk helt utan kryddor och då förstår nog var och en hur smaklöst och tråkigt det blir.

GÖSTA FROST

Mer läsning

Annons