Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilen har koll på hastigheten

Annons

För några år sedan pågick i Borlänge projektet "Rätt fart".

Något som innebar att en antal testförare, såväl yrkesförare som privata, fick utrustning som slår larm när hastighetsgränser överskrids monterad i sitt fordon.

Ett projekt som slog väl ut och upplevdes som positivt från förarna samtidigt som det bevisligen minskade hastighetsöverträdelserna.

Nu har detta projekt utvecklats vidare och nu utvecklar det Borlängebaserade företaget Triona i samarbete med Göteborgsföretaget Appello ett liknande system där den i bilen monterade mätutrustningen ersätts med en vanlig mobiltelefon.

Genom att ladda mobilen med en särskild programvara kan den ta emot uppgifter från den nationella vägdatabasen där alla uppgifter och hastighetsbegränsningar, såväl fasta som tillfälliga, finns lagrade.

Överskrider man hastigheten slår telefonen larm och på displayen visas då vilken hastighet som gäller på den aktuella vägsträckan och hur mycket fort man kör.

-Fördelen är ju att det inte handlar om någon stor investering utan bara en programvara som enkelt kan laddas ned till mobilen. Vi har också sett att det i samhället nu finns en acceptans för den här typen av teknik och marknaden kan bli riktigt stor, säger Per-Olof Svensk.

Han understryker dock att det hela inte handlar om att övervaka bilisterna. Snarare är det ett hjälpmedel för att göra trafiken säkrare.

-Systemet blir väldigt flexibelt och man kan själv välja om man vill ha ljudet på eller inte.

Peter Löfås jobbar också på Triona och han nyligen testade systemet under en resa Borlänge-Tällberg.

- Det fungerade utmärkt. Det är ju inte alltid man hinner med att uppfatta hastighetsskyltarna så jag tycker det ger en extra trygghet. Systemet ska framöver också kunna varna för när man närmar sig en av de fartkameror som finns längs vägarna så att man anpassar hastigheten, säger han.

Systemet är dock långt ifrån färdigutvecklat.

- Det finns mycket kvar att göra. Jag tror också att framtidens mobiltelefoner kommer att ha detta system samt ett GPS-chip i sig redan från början. Detta är ju dessutom bara en av många tjänster som är möjliga i framtiden.

-Man kan ju också tänka sig att mobilen kan ge tips om sevärdheter man snart ska passera och så vidare, säger Per-Olof Svensk som tror att denna teknik har framtiden för sig.

- Absolut. Vi är i och för sig inte ensamma om detta, men vårt samarbetspartner Appello har redan idag infrastruktur och kundkontakter för att vi ska kunna nå ut till en massmarknad när den dagen kommer.

Från Vägverkets sida ser man positivt på Trionas arbete. Bland annat har projektet tilldelats pengar ur den så kallade Skyltfonden.

-Genom denna teknik kan fler få tillgång till en tjänst som hjälper trafikanten att hålla rätt hastighet. Skyltfonden ger oss en möjlighet att utveckla de idéer som finns och detta är något som kan spela stor roll för trafiksäkerheten, säger Ingemar Skogö, generaldirektör vid Vägverket.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons