Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobil byavakt vakar

Annons

För två veckor sedan bestämdes att en frivillig bilpatrullering nattetid i centrala Leksand skulle starta. Vid mötet i går kväll anmälde sig ett 10-tal personer och redan nästa vecka börjar bilarna rulla.

- Det viktiga är att vi kommer i gång. Eventuella problem löser vi under vägen, säger Lasse Nygård från lokala BRÅ som hoppas att riktigt många kommer att ställa upp.

- Ju fler vi blir desto färre nätter behöver man åka ut.

Meningen är att blotta närvaron av "Byavakten" som patrulleringen nu döpts till, ska få brottsligheten i Leksand att minska.

- Men kom ihåg att det handlar om att observera och notera - inte provocera, påminner Olov Ståhlberg och Bertil Höglind från Edsbyn där Byavakts-patruller cirkulerat i 10 år.

De båda var på besök i Leksand i går för att dela med sig av sina erfarenheter.

- Vi har väldigt bra kontakt med polisen och vaktbolagen som finns i vårt område. Skaffa det ni också. Sedan bör man vara två i bilen. En kör och en skriver protokoll och timmarna går fortare när man har sällskap.

Flera av frågorna till Olov Ståhlberg och Bertil Höglind handlade om hur farligt det egentligen är att bilpatrullera på nätterna.

- Under de här åren har inga allvarliga incidenter inträffat. Ingen har till exempel blivit uppsökt hemma och hotad, lugnade Bertil Höglind.

- Jag har blivit jagad och hotad med påk, men då hade jag gått ur bilen vilket man absolut inte ska. Se mig som ett avskräckande exempel, uppmanade Olov Ståhlberg.

I Edsbyn rullar Byavakten så gott som varje natt året runt. Här i Leksand kommer det först att bli försök på åtta veckor i sommar.

- Vi börjar med en patrull i veckan och bygger på så fort vi kan. Man får köra i egen bil och tillsvidare använda egen mobil. 100 kronor per natt utgår i ersättning till den som kör bilen. Det har vi fått sponsorpengar till, berättar Lasse Nygård.

Fotnot: Den som vill vara med eller få mer information om Byavakten kan skicka e-post till Byavaktens administratör, Lars Storen. lars.storen@swipnet.se

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons