Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobil bilprovning - bättre service men inte lika ofta

Annons

Under en längre tid har Bilprovningen i Särna hållit till i omoderna och otidsenliga lokaler, som facket tröttnat på och anmält till Arbetsmiljöverket.

För att ge de anställda bättre arbetsmiljö och undvika åtgärder från Arbetsmiljö-verket, sätter Bilprovningen nu in en mobil besiktningsstation, som besöker Särna. Den mobila enheten dras av en dragbil och ställs upp i närheten av de nuvarande lokalerna. Därefter fälls väggarna utåt och taket uppåt, vilket gör att besiktarna nu kan ta emot större fordon en tidigare, till exempel en bil med husvagn.

Fler bilar kan alltså tas emot i Särna, personalen får bättre arbetsmiljö och privatbilisterna slipper att åka till Sveg eller Mora för att besiktiga bilen. Det innebär fördelar även för miljön med minskat antal resor.

Det finns också en nackdel med arrangemanget med den mobila besiktningsstationen. Det är att man i fortsättningen kan besiktiga sin bil endast var sjätte vecka i genomsnitt. Denna nackdel ska uppvägas av att bilprovarna då stannar en hel vecka, mot tidigare tre, fyra dagar varannan vecka. Ett annant problem är att ombesiktning av småfel måste göras inom en månad. Funderingar finns på att förläga den tiden för dem som utnyttjar den mobila anläggningen.

- Vi ska hinna med minst lika många bilar som tidigare, säger distriktschefen, Kåre Andersson, till Mora Tidning.

Cirka åtta miljoner kronor kostar en sådan här mobil besiktningsanläggning, vilket är betydligt billigare än att bygga nya lokaler, som på en liten ort inte kan utnyttjas maximalt. Anläggningen kan då också hyras ut till polisen för flygande kontroller och till olika motortävlingar med behov av besiktning, vilket förhoppningsvis ska ge ännu bättre ekonomi på anläggningen.

Några planer på att den mobila bilbesiktningen ska betjäna Älvdalen eller andra orter finns inte i dag, enligt distriktschef Kåre Andersson.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons