Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobboffer får rekordersättning

Annons

En australisk tonåring har tilldömts skadestånd i miljonklassen för den långvariga mobbning han utsattes för på lågstadiet.

En domstol i delstaten New South Wales tilldömde på måndagen den i dag 18-årige Benjamin Cox ett rekordhögt skadestånd för mobbning med motiveringen att de dagliga trakasserierna har förstört hans liv.

Delstaten ska ersätta Cox med 213|000 australiska dollar, motsvarande 1,2 miljoner kronor, som ett engångsbelopp samt ge honom ett understöd varje vecka så länge han lever. Sammanlagt beräknas skadeståndet komma att uppgå till närmare sex miljoner kronor.

Mobbningen pågick under en längre tid när Benjamin Cox var sex år. En äldre elev misshandlade och hotade honom varje dag. När mamman klagade hos skolledningen blev reaktionen bara att "mobbning är personlighetsdanande", sade hon i rätten.

Psykiatrisk expertis intygade att de problem Benjamin lider av i dag _ depression och posttraumatisk stress _ är en följd av mobbningen.

Australiens premiärminister John Howard meddelade senare på måndagen att lärare och skolledare ska få ökade befogenheter att ingripa mot mobbning.

TT

Mer läsning

Annons