Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbningen ökar i Ludvikas skolor

Annons

Göran Haag, utvärderare på Ludvika kommun, har för nionde året sammanställt undersökningen Minnet av skolan. Enkäten har besvarats av 342 niondeklassare i kommunen.

Rapporten ger många positiva besked, men också en del dystra.

"Var sjunde elev, i årets undersökning, upplever att den blivit mobbad under skolåren 1-3. Andelen har aldrig varit så hög som i år."

Paradoxalt nog säger sig fler se tillbaka på sin skoltid med glädje än tidigare. Förklaringen till det är inte helt lätt att finna, enligt Haag.

- Jag tror att de vuxna på ett annat sätt är medvetna om att det förekommer kränkningar. Där finns en trygghet att få. En elev kan vara mobbad, men veta att det åtminstone finns vuxna som bryr sig.

För att få mer säkra svar krävs vidare undersökningar, något Haag hoppas få gensvar för i dag när han redovisar rapporten för politikerna i social- och utbildningsnämnden.

- Jag tänker föreslå att vi följer upp med någon slags fördjupning, kanske genom att intervjua elever.

En del lärare har påstått att känslan av att vara mobbad är så subjektiv och att det i vissa fall inte behövs så mycket. Men enligt en ny lag får skolan större ansvar för att förhindra att en elev blir mobbad.

- När en elev känner sig kränkt, då är skolan skyldig att utreda. Skolan är inte domare, som kan säga "det där får du tåla", säger Haag.

Han tror att undersökningen faktiskt har gett resultat, inte minst för att den gett utrymme för diskussion i skolorna.

Parkskolan är en av flera skolor där svaren faktiskt ljusnat under åren. Kyrkskolan är en annan. Överlag går svaren i positiv riktning. Ett undantag är Fredriksberg. Där visar siffrorna på en allt dystrare bild. "För tredje året i rad sjunker andelen elever som uppger att de under sin skoltid lärt sig att de duger", kan man läsa i rapporten.

- Jag tror att det hör ihop med strukturproblemen i byn, som inte bara rör skolan. Det är svårt att få jobb och det finns ingen positiv atmosfär i Fredriksberg, för-utom Säfsen. Det är klart att det sätter sina spår.

- Jag tror inte att lärarna behandlar eleverna på ett annat sätt i Fredriksberg.

En annan sak han anser anmärkningsvärd med undersökningen är att en betydligt större andel pojkar än flickor känt sig mobbade av lärare.

- Så har det varit i alla år och det är något lärarna måste jobba med.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons