Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölken från Lidl har vitaminbrist

Annons

D-vitamin behövs för att stärka skelettet och förebygga benskörhet. Solljus alstrar D-vitamin i kroppen, men i Sverige lyser inte solen tillräckligt mycket för att täcka behovet.

Det är bland annat därför svenska småbarn får så kallade AD-droppar.

- Men i hela bedömningen utgår man ifrån att barn får i sig D-vitamin via mjölken också, säger Lars Holmberg, överläkare för barnhälsovården i Dalarna.

I grannlänet Västmanland har man redan infört en ny rutin på barnhälsovårdcentralerna. Där rekommenderas föräldrar att läsa på förpackningarna och välja mjölk som innehåller D-vitamin.

- Det här kan bli något även vi tipsar vår personal om, säger Lars Holmberg.

Tidigare i veckan slog Livsmedelsverkets experter larm om den importerade lätt- och mellanmjölken som säljs på Lidl.

I den fetare standardmjölken finns D-vitamin naturligt, men det försvinner i magrare produkter. I Sverige finns därför sedan 1950-talet en överenskommelse mellan myndigheterna och mejerierna om att tillsätta D-vitamin i lätt-, mellan- och minimjölk.

Något liknande sker inte med import-mjölken i Lidls kyldiskar. Bland experterna finns nu en oro för att bristsjukdomar ska öka i takt med att lågprismjölken breder ut sig.

I ett svar på vitamin-larmet framhåller Lidl bland annnat att de flesta mjölkkonsumenter i Europa dricker mjölk som inte är vitaminberikad och att det varje år säljs flera hundra miljoner liter av det aktuella fabrikatet.

Företag påpekar också att det råder delade meningar bland experterna om fördelarna med vitamintillskott i mjölk.

- Tillskottet av vitaminer säkerställs inte endast genom att dricka mjölk utan även genom välavavägd kost av viktiga livsmedel såsom grönsaker, kött och fisk, fortsätter Lidl.

Den tyska kedjan Lidl började etablera sig i Sverige hösten 2003.

Från början förhandlade Lidl med bland annat Arla och Milko om mjölkleveranser. Men kravet var att få sälja mjölken under sitt eget varumärke och de svenska mejerierna sade nej.

- Vi tycker att vår mjölk är en för bra produkt för det. Dessutom är vi lite bekymrade över att en kvalitetsprodukt som mjölk säljs till så låga priser, säger Milkos vd Bo Berg.

Så nu säljer Lidl mjölk från tyska kor i sina affärer. Mjölk som fraktas hit med båt och lastbil.

Hur mycket tysk mjölk säljs det då till svenska barnfamiljer. Ja, hemlighetsfulla Lidls policy är att inte avslöja några försäljningssiffror. Frågan får bli om de svenska mejerierna upplever importerad mjölk som ett hot?

- Nja, säger Bo Berg. Vi är ju naturligtvis intresserade av att alla i "Milkoland" konsumerar vår mjölk. Och på det sättet verkar ju det här med Lidl inte i vår riktning.

Enligt Bo Berg ligger Lidls andel av den totala försäljningen under fem procent.

- Men på de orter där det finns en Lidl-butik är andelen större. Och det finns ju planer på ytterligare utbyggnad, tillägger han.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons