Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbönder drabbades av stormen

/

Cirka en tredjedel av ladugårdstaket förstördes när stormen Dagmar drog fram och en ko skadades och fick avlivas.
Det blev resultatet för mjölkbönderna Lars-Olov Larsson och sonen Mattias Larsson.
– Kon hade fått en kotförskjutning sa slaktaren, säger Lars-Olov.

Annons

På morgonen låg korna som vanligt och sov i sina bås. När sedan en av korna skulle resa i båset gick det inte. Lars-Olov Larsson tror att kanske en takregel lossnat i stormen och föll ned över kons rygg, eller så var det något annat. Kanske kon fick panik eller något när det skramlade och blåste som värst, funderar Lars-Olov vidare. Mjölkkon var dock så illa däran att den senare var tvungen att avlivas.

Det var alltså natten mot Annandag Jul som stormen Dagmar såg till att takplåtarna på familjen Larssons ladugård lossnade och spreds för vinden i närområdet.

– En ovälkommen julklapp, säger Lars-Olov. Det var inte så roligt när man såg delar av taket på andra sidan på morgonen. Det var lätt att hålla sig för skratt.

Det blev med andra ord taklöst för en del av korna.

– Hela taket blåste inte av i alla fall. Hoppas vi inte får för mycket regn nu innan taket är reparerat.

Lars-Olov Larsson berättar vidare att det var strömlöst i mjölkningsavdelningen på morgonen. Som tur var ordnade det sig tack vare Eltjänst. Han kan inte minnas att det någon gång tidigare blivit en sådan förödelse efter en storm. Visst blåste det kraftigt en gång i slutet på 1980-talet också, men den gången klarade sig ladugårdstaket. Skog blåste omkull lite överallt precis som den här gången.

– Annars hade vi ström i hela byn. I Alvik däremot fick de klara sig utan ström ända fram tills på kvällen Annandag Jul.

Att djuren klarade sig så pass bra i alla fall berodde säkert på att flertalet av dem var ute i rastgården när stormen förde som värst oväsen.

– Det kunde gått värre.

Mattias Larsson tar det ganska lugnt efter vad som hänt.

– Det är väl som det är. Det är bara att försöka få ihop allt nu.

Mer läsning

Annons