Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittenregering väntar i Irland

Annons

En opinionsmätning som publicerats i dagstidningen Irish Times gav vid handen att det inte skulle bli något maktskifte i det irländska valet på torsdagen.

2002 röstade 62 procent, men i år räknade man med högre valdeltagande, inte minst som vädret var bättre den här gången.

Vallokalerna håller öppet till klockan 22.30 lokal tid; eftersom valen inte sker på lediga dagar är det många som tar sig till valurnan först efter jobbet.

Valet har beskrivits som det jämnaste på länge, men den stadiga ekonomiska tillväxten på senare år har talat för fortsatt mandat för premiärminister Bertie Ahern _ som på iriska tituleras taoiseach _ trots att han varit ansatt för sitt sätt att sköta personliga finanser.

Ekonomin är också förklaringen till att de stora partierna trängs i mitten på den politiska skalan.

I enkäten som publicerades i måndags fick Fianna Fail, regeringens och landets största parti, stöd av 41 procent _ en uppgång med fem procentenheter sedan den senaste jämförbara mätningen för en månad sedan. Koalitionspartnern Progressiva Demokraterna stod kvar på två procent.

Båda oppositionspartierna Labour och Fine Gael _ som är det större och håller sig närmare mitten _ gick bakåt medan De gröna ser ut att ha ökat sitt stöd. Om "regnbågskoalitionen" inte vinner, handlar spekulationerna om huruvida något av partierna ska bryta sig ur alliansen och bilda regering med Fianna Fail.

Sinn Fein stod emellertid på nio procent och skulle kunna hamna i rollen som kungamakare.

Enkäten gjordes förra helgen, efter en partiledardebatt som sändes i torsdags.

Väljarna utser alla utom en av de 166 ledamöterna i parlamentets underhus, the Dail. Rory O'Hanlon, talman med den keltiska titeln ceann comhairle, får sitta kvar med automatik.

Enligt tv-bolaget RTE inleds rösträkningen först klockan nio på fredagsmorgonen.

Dessförinnan ska dock vallokalsundersökningar ha gett en fingervisning om resultatet.

TT

Mer läsning

Annons