Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missvisande om kärnkraft

Annons

Svar till Göran Bryntse,

den 19 december:

GB är mot kärnkraft och kärnvapen! Alla medborgare är emot kärnvapen, men har sundare tankar om kärnkraftens utvecklingspotential.

Den förnybara energiproduktionen genom biobränsle med mera bör tåla en noggrannare genomlysning av en person som är teknologie doktor!

Var vänlig och redogör för innehållet i till exempel pellets med hänsyn i utsläpp till luften vid förbränning, samt omhändertagandet av askan. Därtill bör belastningen av transportsektorns och den maskinella hanteringen medräknas om Bryntse vill vara seriös i sina påståenden.

Att använda biomassor med lågt energiinnehåll tillhör förra seklet. Vi lever i 2000-talet och har god teknik och kunskaper i att både att bearbeta och använda kärnbränsle i moderna reaktorer, om förnuftet råder och kärntekniken får utvecklas. En upparbetningsprocess av vårt använda bränsle kan försörja Sverige med billig elenergi långt in i framtiden. Men motståndarna med strutsfilosofier gräver helst ner outnyttjad energi långt nere (500 meter) i marken i Oskarshamn eller Forsmark.

Därtill har vi 17 procent av världens uranmalm i vårt land, som med de regelverken och tillsynen från SKI och SSI med flera kompetenta myndigheter kan ge Sverige de arbetstillfällen och välstånd vi alla önskar. Med ett utbyggt kraftnät söderut bör Sverige bli framgångsrikt i att exportera elen till kontinenten och slippa oset och nedfallet av miljöfarligt stoft från kraftverken i norra delen av Tyskland och Polen.

WOLFGANG HENNIG-RYDEBÄCK

Mer läsning

Annons