Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta människosmugglare gripna

Annons

Sex misstänkta människosmugglare har gripits i Stockholm. De misstänks för att smugglat människor från Irak och verksamheten har pågått under en längre tid, enligt Stockholmspolisen.

Enligt ett pressmeddelande gjordes husrannsakningar på ett tiotal platser på tisdagsförmiddagen, främst i Stockholms södra förorter men även på ett par platser ute i landet. Sex personer greps, två togs in för förhör och ett stort antal beslag har gjorts.

De gripna är misstänkta för grov människosmuggling/grovt organiserande av människosmuggling.

Enligt Sydsvenskans nätupplaga har även sju personer, i åldrarna 32_60 år, gripits i Malmö i samband med razzior mot lägenheter runt Möllevångstorget och i stadsdelen Kirseberg. Flera dokument eller utrustning för att förfalska dokument beslagtogs.

Enligt polisen misstänkts de gripna ligga bakom smuggling av personer från i första hand Irak och verksamheten misstänks ha pågått under en längre tid.

Elva personer togs in till förhör när även polisen i Västernorrland genomförde en omfattande polisaktionen på förmiddagen mot misstänkta människosmugglare. Det är andra gången på kort tid som polisen slår till i Sundsvallsområdet mot misstänkta människosmugglare.

Brottsmisstankarna handlar om grovt organiserande av människosmuggling, grov människosmuggling, grov urkundsförfalskning och grov stöld. De elva misstänks för att ha smugglat in asylsökande från i första hand Irak.

Även polisen i Malmö har varit engagerade i den samordnade aktionen.

Enligt kammaråklagare Marie Lind Thomsen, förundersökningsledare i Stockholm, rör det sig om två olika tillslag mot misstänkta människosmugglare. Ett i Stockholmstrakten med möjliga förgreningar till bland annat Malmö och ett i Västernorrland.

Av de sex personer som greps i Stockholmsområdet på förmiddagen anhölls fem senare under dagen.

Marie Lind Thomsen vill inte lämnat några detaljer om den misstänkta människosmugglingen utöver vad som står i polisens pressmeddelande, att det rör sig om misstänkt smuggling från Irak och att den pågått en längre tid.

TT

Mer läsning

Annons