Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt tjuvjakt

Annons

Polisen i Malung har nämligen fått in en anmälan från an naturvårdare vid länsstyrelsen om att ett lodjur förmodligen har fällts öster om Albacken i Malung. Enligt naturvårdaren finns det misstankar om att det här lodjuret har skjutits någon gång under torsdagen och att den som skjutit inte anmält detta till länsstyrelsen som reglerna föreskriver.

- Jag kan bara bekräfta att vi har fått in en anmälan om det här till polisen och att vi har för avsikt att skicka ärendet vidare till ekoenheten i Falun som har ansvaret för utredningar som rör den här typen av rovdjur säger Hans Nylund vid polisen i Malung.

Enligt obekräftrade uppgifter skall naturvårdaren från länsstyrelsen samma dag som lodjursjakten inleddes påträffat en misstänkt skottplats där lodjuret skall ha skjutits. Platsen ligger enligt uppgift mycket nära bebyggelsen strax öster om Albacken i centrala Malung. Här vet man också sen tidigare att det funnits en del rådjur och att lodjur har lockats till området tack vare förekomsten av rådjuren. Den stammen har också under senaste åren i det närmaste utplånats av lodjuren. Vid den aktuella platsen där man tror att lodjuret har skjutits har man också påträffat en del hår som tyder på att dessa kommer just från ett lodjur. Dessa fynd har nu skickats in till SKL (Statens Kriminaltekniska labaratorium) för en analys och man hoppas att denna skall ge klarhet i att det är från ett lodjur.

Reglerna i samband med lodjursjakt säger att man skall anmäla till närmaste polismyndighet inom några timmar att man skjutit ett lodjur och ett fällt lodjur skall också besiktigas av en person som är utsedd av länsstyrelsen. Det här har inte skett och därför är rubriceringen nu att det handlar om tjuvjakt på lodjur. Skulle en misstänkt jägare avslöjas riskerar denna ett kännbart fängelsestraff om vederbörande skulle dömas för tjuvjakt på lodjur. En polisutredning har satts igång men i dagsläget finns det ingen misstänkt tjuvjägare.

Mer läsning

Annons