Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt mordbrännare omhäktad

Annons

Detta efter ytterligare förhör samt genom att material från brotts-platsundersökningarna analyseras vid Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Bo Persson säger att en del resultat av analyser kommit, men han framhåller också, att exakt vad som analyserats och vilket resultat analysen givit, vill polisen inte offentliggöra för tillfället.

- Så mycket kan jag säga att materialet stärkt bevisningen mot den häktade mannen.

Ytterligare material analyseras vid SKL varför ytterligare svar är att förvänta. Åtal mot 42-åringen ska vara väckt senast den 29 december.

De mordbränder mannen är misstänkt för inträffade på Olnispagården i Sälen den 27 oktober och vid Zorns gammelgård i Mora den 31 oktober. Dessutom försök till mordbrand vid Grannas A Olsson i Nusnäs den 2 november och Frosts knivfabrik och Triumfglass i Mora den 5 november.

42-åringen, dömdes till sju års fängelse efter branden i Västra Vemmenshögs kyrka i Skurup då utredarna hittade hans skospår inifrån kyrkan. Branden i kyrkan inträffade samma natt som den kulturminnesskyddade byggnaden Nils Holgerssongården brann några kilometer därifrån.

Tingsrättsdomen överklagades och 42-åringen friades i högre instans, då det bara gick att bevisa att hans skor varit i kyrkan.

Det spelade ingen roll att ett vittne sett honom i kyrkan. Hovrätten fann att han förvisso varit inne i kyrkan, men det kunde inte bevisas att det var han som anlade branden.

Det återstår att se om bevisbördan mot mannen är större den här gången.

Blir han åtalad och sedermera dömd för mordbrand kan påföljden bli allt från ett års fängelse till livstid. Det finns enligt lagboken tre olika varianter att döma efter.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons