Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt förgiftad vargåtel

Annons

- Räv och korp är de djur som vågar sig fram medan vargen är försiktigare, konstaterar åklagare Katarina Lindström.

Har har varit miljöåklagare och haft de två tidigare förgiftade åtlarna i Dalaskogarna på sitt bord. Utredningen har i båda fallen lagts ner i brist på spaningsuppslag.

Det första fallet 2003 gällde en åtel i Furudal som var förgiftad med cyanid. Det andra 2005 en åtel i Malung som preparerats med glykol.

Den nu misstänkt förgiftade åteln hittades i mitten av förra veckan i Siljansringens vargrevir i Orsa.Den makabra upptäckten gjordes av länsstyrelsens områdesansvarige Hans Hansson.

Länsstyrelsen polisanmälde upptäckten, då det är olagligt att lägga ut döda tamdjur. Dessutom hittades både en död räv och en död korp i närheten av åteln.

Delar av kalven, räven och korpen skickades i går till Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL). Mijöåklagaren i Örebro har inlett förundersökning om misstänkt jaktbrott.

Ytterligare en illegal tamdjursåtel har nu hittats i samma område i Siljansringsreviret. Här handlar det om ett dött får som lagts ut tillsammans med delar av en död älg.

Den sistnämnda åteln upptäcktes av Svenska Rovdjursföreningen, som omgående slog larm till länsstyrelsen och i går gjorde polisanmälan.

- Att det i båda fallen är åtlar avsedda för vargen går inte att ta miste på, säger de medlemmar i rovdjursföreningen som sett de illegala åtlarna.

De befarar att även den senaste tamdjursåteln är preparerad, och vill att även delar av fåret skickas till SKL för analys.

Polisen kommer med det snaraste att undersöka fåråteln, som ligger inom samma område om den tidigare undersökta åteln.

Länsstyrelsen fältpersonal i det drabbade området är allvarligt oroad över de misstänkt förgiftade åtlarna. Resterna av kalven och fåret ligger nämligen kvar ute i markerna, och riskerar fortsätta förgifta både människor och djur.

Kalvåteln är bara utmärkt med vargtyg. En sorts fladdrande tygremsor som ska som skrämma vargen och hindra den från att äta av kadavret.

Fåråteln ligger helt orörd i väntan på att undersökas av polis.

- Åtalarna måste bort med det snaraste, säger länsstyrelsens områdesansvarige Hans Hansson.

- Dels misstänks de vara förgiftade och kan utgöra fara, dels ligger de nära en fäbod där det hålls tamdjur om somrarna.

Under gårdagen rådde fortfarande delade meningar om vem som bär ansvaret för att kadavren forslas bort efter det att polisen gjort sitt.

Länsstyrelsens rovdjursansvariga Lena Berg anser nämligen inte det vara länsstyrelsens sak att frakta undan kadavren. Hon menar i stället att ansvaret ligger antingen på polisen eller miljökontoret.

Mer läsning

Annons