Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt för dråpförsök har en psykisk störning

Annons

Det var den 15 oktober i år som en 39-årig man från Borlänge knivhöggs flera gånger i huvudet.

Händelsen inträffade i en lägenhet längs Vallgatan, från vilken offret lyckades fly och vid en närliggande fastighet påkalla hjälp. Under två dagar sökte sedan polisen en 34-årig man för dådet.

Mannen var en bekant till offret, men inte sedan tidigare känd av polisen som kriminell.

Den 17 oktober kunde han gripas och anhållas, misstänkt för dråpförsök. Tre dagar senare häktades han av Falu tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Tingsrättsförhandlingarna inleddes den 23 november. Då beslutades att 34-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning (RPU).

I går, när förhandlingarna återupptogs, meddelades resultatet av den. Undersökningen, i vilken mannen mött bland annat rättspsykiater, socionomer och psykologer, visar att han lider av en allvarlig psykisk störning och att han även gjorde det vid tiden för dådet.

Det innebär att 34-åringen inte kan dömas till fängelse. Istället kommer påföljden att bli rättspsykiatrisk vård. Hur länge mannen ska vårdas beror på behovet. När det inte längre anses finnas risk för att han återfaller i brott, kommer vården att upphöra och 34-åringen släpps fri.

Varje år genomgår cirka 600 personer i Sverige en rättspsykiatrisk undersökning.

De vanligaste brotten som dessa personer misstänks för är misshandel, mord, dråp, olaga hot, sexualbrott eller mordbrand.

I det nu aktuella fallet meddelar tingsrätten sin dom på fredag, den 22 december.

Vad rätten i det här läget ska ta ställning till är om den rättspsykiatriska vården ska ske med eller utan särskild utskrivningsprövning.

Enligt en studie gjord av Socialstyrelsen är vård efter grova brott i 80 procent av fallen förenad med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att läkare inte kan skriva ut patienten.

Istället är det länsrätt eller kammarrätt som tar ställning till om en dömd ska beviljas frigång, permission eller utskrivning.

KÄLLA: SOCIALSTYRELSEN LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons