Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänksam mot frikyrka

Annons

Glädjespridarna är den grupp som bröt sig ur Allékyrkan och tillsammans med pastorn Johan Torstensson bildade den nya församlingen.

Johan Torstensson är dessutom anställd hos Ria som biträdande föreståndare.

En av de insatser Glädjespridarna gör för de som har det sämst i samhället är att varje fredag arrangera en sopplunch i sin lokal i Smedjebacken.

Vid dessa soppluncher medverkar som regel Johan Torstensson.

Nu finns det sedan gammalt ett beslut mellan de olika församlingarna i Smedjebacken att Ria inte ska ha någon verksamhet i någon kyrkolokal.

Vid Glädjespridarna har de satt upp en klisterlapp med budskapet "Hela människan", vilket är synonymt med Ria.

Just detta blev upprinnelsen till det hela. Anna Margareta Baumgren, diakon i Norrbärke församling, påtalade detta fel och hotade i det läget med att Norrbärke församling skulle dra in sitt bidrag till Ria på 120 000 kronor.

Hon sitter med i styrelsen för Ria och sköt där av sin salva mot Ria och Johan Torstensson. Senare under styrelsemötet drog hon tillbaka det hela.

Därefter var det enligt Johan Torstensson, Anna-Britta Hägerman som framförde kritik och det handlade om samma sak, men denna gång för att hon ansåg att Ria hade verksamhet i en kyrkolokal.

Glädjespridarna skrev i det läget ett brev till samtliga ledamöter i kyrkorådet, utom Anna-Britta Hägerman, där de påtalade att Hägerman och Baumgren hotat att dra in bidraget till Ria.

Efter brevet har åter Hägerman, enligt Johan Torstensson, hotat med att bidraget till Ria ska dras in, denna gång med hänvisning till det brev som skickats från Glädjespridarna.

Anna-Britta Hägerman förnekar att något hot skulle ha framförts.

-Vi omprövar varje år bidraget till Ria, skulle vi ha några synpunkter så är det i så fall att vi vill se en tydligare skiljevägg mellan Johan Torstenssons jobb som pastor i Glädjespridarna och uppdraget som biträdande föreståndare i Ria, säger Anna-Britta Hägerman.

Hon framhåller att hon inte misstänker att pengar förts över från Ria till Glädjespridarna, skulle den finnas så skulle hon inte tveka att agera för att bidragen till Ria stoppas.

-Det som redan betalats ut kan vi inte göra något åt.

Johan Torstensson uppger att han klargjort för styrelsen att han kommer att vara tre timmar varje fredag på Glädjespridarna i samband med sopplunchen.

- Eftersom Ria inte har någon lokal i Smedjebacken och heller inte någon verksamhet, anser jag att det är ett bra sätt för mig att komma i kontakt med de missbrukare som finns i Smedjebacken, säger Johan Torstensson.

Han poängterar vidare att beslutet om att inte Ria ska ha någon verksamhet i kyrkolokal är inget som gäller över hela landet.

-Det är lite olika runt om i landet, på några ställen är det helt okej, på andra går det inte alls.

Han hoppas att det hela ska lösa sig, inte minst för att ett indraget bidrag slår hårt mot de som redan har det sämst i samhället.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons