Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje med Swebus

Annons

Förseningarna för bussarna i Mora beror på att den tid en förare har på sig att hämta pengar, biljetter och väska vid depån på Örjastäppan, hitta sin buss, skriva färdskrivarblad, blåsa i alkolåset, logga in i komradio, biljettmaskin och utropsanläggning, hämta gods, köra ner till busstationen och låta passagerarna stiga på, har minskat från minst 15 minuter tidigare, till ibland några enstaka minuter nu. Avslutningstiden efter avslutad rutt var tidigare 20 minuter för buss med gods, tio minuter för buss utan gods. Nu gäller fyra minuters avslutningstid oavsett om bussen bär gods eller inte.

- Vi blir försenade allihop, säger busschaufför Göran Momqvist.

Samma bild ger förarna Lennart Bergman och Volmar Nordlander, när tidningen träffar dem i personalmatsalen.

- Det blir sen avgång redan från början varje dag, säger Volmar.

- Jag är jävligt irriterad på inställelsetiden, att det är så stressigt. Swebus verkar inte veta vad de gett sig in på, säger Lennart.

Rune Granlund är projektledare för Swebus i Dalarna och lovar förändringar.

- Vi håller på att titta på detta. Vi ska ha in allt material och ska titta på det. Vi är nya i Dalarna. Det blir lite jobb, men det här ska rättas till.

Kan du säga när det här kommer att vara åtgärdat?

- Den 21 augusti hoppas vi att vi är rätt i alla lägen.

Dalatrafik tycker inte att det är acceptabelt att låta busschaufförer och passagerare vänta så länge på att bussarna ska börja gå enligt tidtabellen igen.

- Från och med måndag har jag krävt att det här ska vara åtgärdat. Det är Dalatrafiks bestämda krav och det ska jag ta upp med Rune Granlund idag. De har både lördag och söndag på sig att rätta till det här, säger Björn Floresjö, planeringschef vid Dalatrafik, när tidningen når honom under fredagen.

- Vi har skärpt tonen rejält när det gäller de här bitarna. Vi stöder förarna helt i det här, det är inte deras fel utan en ren planeringsmiss från Swebus, tillägger han.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons