Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjd med stödet

Annons

Till skillnad från det gamla arealstödet betalas gårdsstödet ut oavhängigt av hur mycket jordbrukaren producerar.

Utbetalningen beräknas på arealen och vilket stödområde lantbrukaren tillhör. Södra Dalarna hör till stödområde 4 av 5 där stödområde 1 får mest stöd per hektar. Stödområdena bestäms efter hur hög avkastning lantbruken inom en viss region förväntas få.

Meningen är att konsumenternas efterfrågan ska avgöra hur mycket och vad som produceras. I förlängningen ska detta leda till att överskottet på vissa jorbruksvaror minskar.

Ett annat syfte med gårdstödet är att det ska bli lättare att gå över till ekologisk odling trots att det är mindre lönsamt.

Den enskilde lantbrukaren kan låta marken ligga i träda och ändå få stöd om hans eller hennes produkter inte efterfrågas. För att få stödet krävs dock att man håller landskapet öppet och lever upp till vissa miljö- och djurskyddskrav.

- Tyvärr spelar det ingen roll hur man håller landskapet öppet, säger Hans Lillpers på länsstyrelsens jordbruksenhet.

- Vi skulle behöva fler frigående djur eftersom endast 60 procent av den svenska köttkonsumtionen produceras i Sverige, förklarar han.

Totalt är gårdsstödet en vinstlott för Dalarna, enligt Lillpers. Det ger hela länet 15 miljoner kronor mer i jordbruksstöd än tidigare. Detta eftesom länet fått 700 nya sökande av jordbruksstöd.

Men Bengt Lindqvist, som driver jordbruk i Samuelsdal utanför Långshyttan, är inte nöjd. Tidigare fick han 2000 kronor per hektar i stöd. I dag får han 1370 kronor.

- Med det nya stödet tappar jag tio procent av omsättningen, säger Bengt Lindqvist som producerar spannmål och föder upp kvigor för försäljning till mjölkbönder.

Bengt Lindqvist tycker det är fel att tala om jorbruksöverskott i ett globalt perspektiv.

- Den högre levnadsstandarden i Kina och Indien har medfört att efterfrågan på livsmedel ökat dramatiskt.

Är det rimligt att hälften av EU:s budget går till jordbruksstöd?

- Ja det tycker jag. EUs jordbruksstöd är bara någon enstaka procent av EU-ländernas totala budget. Jag ser inte stödet som en subvention. Det är en försäkran om låga matpriser för konsumenterna. I Sverige glömmer vi lätt bort hur viktigt det är att vara självförsörjande med livsmedel eftersom vi har varit förskonade från krig så länge.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons