Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckande i Nordkoreasamtalen

Annons

Samtalen sedan i måndags i Peking som skulle ta udden ur Nordkoreas kärnvapen är på väg att avslutas innan de kom i gång. Onsdagen ska vara sista dagen, men Nordkorea vägrar att sätta sig till förhandlingar innan ett bankärende är avslutat.

USA hade hoppats att samtalen skulle leda till att Nordkorea går med på att stänga en reaktor som framställer plutonium i utbyte mot vissa garantier i fråga om ekonomi och säkerhet.

USA har tidigare infört vissa sanktioner mot Nordkorea. En av dem var frysningen av 25 miljoner dollar som tillhör Nordkorea i en bank i Macao.

För att delta i samtalen ställde Nordkorea kravet att frysningen skulle hävas, och USA gick med på det. Men nästa steg var att Macaobanken och de kinesiska myndigheterna skulle återställa det nordkoreanska kontot.

Det har inte skett. En talesman i Peking för den kinesiska riksbanken, som ska förmedla pengarna, säger till Reuters att han inte ens kände till den viktiga transaktionen:

Därför vägrar Nordkoreas delegater att inleda samtal. Den amerikanske delegationsledaren Christopher Hill är sorgsen:

För nordkoreanerna har frågan om bankkontot stor symbolisk betydelse, säger Shi Yinhong, statsvetenskapare vid Folkuniversitetet i Peking:

När USA tvingade banken i Macao att frysa de nordkoreanska pengarna var det med motiveringen att pengarna kom från internationell brottslighet. I ett helt år före samtalen i Peking vägrade Nordkorea att gå med på sexpartssamtalen, om USA inte ändrade sig i fråga om Macaokontot.

TT

Mer läsning

Annons