Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlade elev - fick villkorlig dom

Annons

Mora tingsrätt gick helt på åklagarens linje och menade att misshandeln var styrkt och inte av ringa art och normalt skulle läraren ha dömts till ett fängelsestraff. Men särskilda omständigheter gjorde att tingsrätten valde att döma läraren till villkorlig dom i kombination med dagsböter samt ett kännbart skadestånd till den unga pojken.

Det var för exakt ett år sedan som misshandeln inträffade. Enligt samstämmiga uppgifter både från den misshandlade pojken, ett par klasskamrater och den aktuella läraren hade det varit stökigt i klassrummet. Så långt var alla överens.

Trots flera tillsägelser från den nu dömde läraren fortsatte stöket i klassen och det var detta som ledde till att läraren efter att ha framfört minst tre tillsägelser tog tag i pojken och dunkade hans huvud i skolbänken ett par gånger. I samband med detta började den 12-årige skoleleven blöda näsblod och han blev också chockad och började gråta. Händelsen anmäldes omedelbart till rektor och till polisen. Den aktuelle läraren har inte undervisat sedan dess.

Läraren hade ingen klar minnesbild av hur misshandeln skett men han medgav att han hade knuffat eleven så illa att han slog i huvudet i skolbänken.

Kammaråklagare Ulf Edsfors menade i sin slutplädering att åtalet var styrkt i sin helhet. Den misshandlade eleven och hans två kamrater som vittnade berättade klart och redigt vad som hade hänt och åklagaren menade att det inte fanns någon anledning att misstro deras berättelser. Då det gällde påföljden menade åklagaren att normalstraffet i det här fallet normalt sett är fängelse men speciella omständigheter gjorde att han kunde tänka sig villkorlig dom och samhällstjänst.

Den åtalades försvarare, advokaten Åke Söderström, menade å sin sida att det inte fanns något uppsåt bakom det inträffade och att det rörde sig om en ringa misshandel som borde ge enbart ett bötestraff.

Men Mora tingsrätt gick i stort sett helt på kammaråklagare Ulf Edfors linje och menade att åtalet var styrkt i sin helhet. Påföljden i ett sådant här fall är fängelse, förklarade lagmannen Lars-Erik Bergström, men de särskilda omständigheterna kring den sjukdomsbild som läraren led av gjorde att tingsrätten dömde till villkorlig dom, 70 dagsböter a´ 180 kronor och fem hundra kronor till brottsofferfonden. Dessutom ska läraren betala sammanlagt 11 000 kronor i skadestånd till den misshandlade eleven. 1 000 kronor för sveda och värk och 10 000 kronor för kränk-ning vilket var vad den misshandlade pojken genom sitt målsägandebiträde begärde. Dessutom ska läraren betala 5 000 kronor av advokatkostnaderna till sta-ten.

Mora tingsrätt förklarade också att man såg allvarligt på en sån här misshandel eftersom det var en lärare som misshandlat en ung elev.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons