Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade hyreskampanjen

Annons

Efter flera år av studier på annan ort, valde Daniel Sund under förra året att flytta tillbaka till hemstaden Borlänge. I augusti skrev han kontrakt med Tunabyggen, gällande en lägenhet på Betesgatan på Bullermyren.

- Bara ett par veckor senare gick jag in på bostadsbolagets hemsida. Där fanns en presentation av en kampanj, berättar han.

Kampanjen gällde lägenheter på Betesgatan och Allfarvägen 69 till 77. Nya hyresgäster mellan 18 och 30 år erbjöds hyresrabatt med 500 kronor i månaden under två års tid. Uppsägningstiden sänktes från tre till en månad och med i paketet följde en fri uppkopplingsavgift på Bitnet.

- Jag ansåg mig vara nyinflyttad och tog därför kontakt med Tunabyggen, berättar han.

Daniel Sunds lägenhet skulle ha räknats in i kampanjen. Om han skrivit kontrakt en månad senare. Den uppgiften fick han när han kontaktade bostadsbolaget. Totalt handlar det om en förlust i hyrespengar på 12 000 kronor samt 500 kronor i anslutningskostnad till Bitnet. Räknar man in kostnaden för de två extra uppsägningsmånaderna, stannar det totala minuset på drygt 20 000 kronor.

- När jag skrev kontraktet på min lägenhet så var kampanjen på gång. Det var fräckt att inte upplysa mig om det, menar han.

Daniel Sund drev ärendet vidare. Till Tunabyggens vd, Stora Tunabyggens ordförande samt kommundirektören. Ingen kunde hjälpa honom. I de vidare kontakterna med Hyresgästföreningen och Svenska kommunförbundet, började han ana att kampanjen inte var laglig. En misstanke som vinner stöd hos sakkunniga jurister.

- Jag talade bland annat med Hyresgästföreningen, som pekade på hyreslagen. Den säger att hyran för likvärdiga bostäder ska vara lika, berättar Daniel Sund.

Hyresgästföreningen menade också att det är vanligt att privata bostadsbolag genomför kampanjer för att öka vinsten, men att detta är förbjudet för Tunabyggen som kommunalt bolag.

- Ett kommunalt bolag får man inte ha som mål att driva med vinst, tillägger han.

I december kom ett brev undertecknat av Tunabyggens vd, Larserik Håkansson. I det bestrider han att kampanjen skulle strida mot den kommunala likställighetsprincipen.

Daniel Sund menar att det Tunabyggen skulle ha gjort, för att följa kommunallagen, var att utan tidsbegränsade kampanjer sänka hyrorna på de bostäder som i dag anses som oattraktiva och därmed är svåruthyrda.

- Det skulle vara ett bättre bemötande för oss som utbildar oss och sedan flyttar tillbaka till Borlänge för att arbeta och betala kommunalskatt, avslutar han.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons