Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst fyra intresserade av Grådömejeriet

/
  • Utöver Lactalis och Falköpings mejeriförening, finns  två privata konsortier som visat intresse för Grådö.

Minst fyra olika intressenter finns för att ta över Grådömejeriet som Arla säljer.
En av dem är världens största mejerijätte Lactalis.
I går backade Gefleortens mejeriförening ur som intressent på Grådö.

Annons

Efter att Skånemejerier sagt ja till ett samgående med världsettan franska Lactalis, säger flera av DT:s källor att Lactalis också kommer att studera Milkos Grådömejeri utanför Hedemora, som konkurrensverket har ålagt Arla att avyttra.

– Fransmännen har kapital att klara detta. De är intresserade av Mälardalsmarknaden och kan nog få fram både mjölkråvara och produkter. Då ligger Grådö bra till rent logistiskt. Arla har sitt Stockholmsmejeri i Kalhäll i Järfälla som levererar ut 470 miljoner kilo varor per år, men vill inte har konkurrens i Stockholm, säger en av DT:s källor med insyn i avyttringsprocessen.

Grådömejeriet ligger bra till, inom en 20 mils radie bor 40 procent av Sveriges befolkning.

På Arla kände inte presschefen Robbin Grönstedt till Lactalis intresse. Men även om han känt till detta så hade han inte bekräftat något sådant intresse:

– Vi bekräftar inte vilka som lagt bud eller vilka vi för samtal med. Jag inser att jag låter oerhört tråkig nu, men det är ju standardförfarande vid sådana här affärer, säger Grönstedt.

Falköpings mejeriförening vill lägga bud och har skickat en trevare till Gefleortens mejeriförening.

– Falköping vill ha en partner och har kommit med ett förslag till oss. Vi har besökt Grådö och diskuterat försäljningsvillkor. Styrelsen konstaterade snabbt att vi inte är med. Det är för stort för Gefleortens och vi kommer att meddela Falköping att vårt intresse är lika med noll, säger Gefleortens vd Per Blomquist.

Utöver Lactalis och Falköpings intresse för Grådö finns två privata konsortier som visat intresse. Dalamejerier med åtta dalabönder och finansmannen Dan Bäverstam som projektledare, samt Mjölkmedia som backas upp av en annan riskkapitalist som varit med om att rädda stora fabriker i bland annat Dalarna genom utköp från börsbolag

– Dessa två intressenter har samma problem. Även om de kan skaffa det kapital som krävs så äger Arla efter fusionen med Milko alla bönderna som levererat till Grådö. För att någon av dessa skulle kunna ta över Grådö och leverera lokal mjölk till konsumenterna i Dalarna så krävs ett avtal med Arla om mjölk från Dalarnas bönder, bedömer DT:s källa.

DT har begärt att få en kopia av Arla på försäljningsprospektet på Grådö.

– Vi inte går ut med prospektet. Det är en affärshemlighet, säger Robbin Grönstedt på Arla.

I prospektet påtalar Arla att Grådö ska avyttras och att det vid avyttringstillfället ska kunna producera minst 50 miljoner kilo med kompetent personal. I dag producerar Grådös 167 anställda 82 miljoner kilo.

"Åtagandet avser endast försäljning av mejeriet och därmed ansvarar köpare för försörjning av mjölkråvara, intransport, distribution, affärssystem, kundavtal med mera", skriver Arla i försäljningsprospektet.

Arla vill inte heller bekräfta att buden ska lämnas i slutet av februari:

– När det gäller tiden för buden så är min enda kommentar att vi har gott om tid för att sälja mejeriet i Grådö. I övrigt vill vi inte kommentera tidsperspektivet i media, säger Robbin Grönstedt.

För mejeriet i Hedemora påbörjas Arlas avveckling under våren när specialprodukterna flyttas. Någon gång under hösten 2012 avslutar Arla all sin produktion i Grådö

Mer läsning

Annons