Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 69 dödade i bombdåd i Irak

Annons

Minst 69 människor dödades i tre bombdåd i Bagdad på onsdagen.

Samma dag visade irakiska siffror att juli blev en blodig månad. 1|652 civila dödades, vilket är fler än månaden innan.

Tre separata bombdåd lämnade minst 69 döda människor efter sig och skadade minst 79.

En bilbomb sprängdes på onsdagsmorgonen i det huvudsakligen shiitiska distriktet Karrada. Där attentatet ägde rum finns många elektronikaffärer och en populär glassbutik. Minst 16 dödades och 14 skadades.

Några timmar senare exploderade en tankbil intill en bensinstation i stadsdelen al-Mansur. Polisen sade att attentatsmannen hade lockat till sig bilister som ville köpa bensin. När de samlats kring tankbilen detonerade han sprängladdningen. Minst 50 människor dödades och ytterligare 60 skadades. I det beryktade distriktet Dura dödades tre människor och fem skadades av en bilbomb.

Samma dag förstärkte dödssiffror för juli bilden av det skoningslösa våldet i Irak. Minst 1|652 civila dödades under månaden, vilket var 33 procent fler än i juni. AFP har fått siffrorna från tre irakiska departement, men de ses inte som officiell statistik.

Samtidigt noterades den lägsta dödssiffran för amerikanska soldater på flera månader. 83 amerikanska soldater dödades under juli enligt siffror från Pentagon. USA:s vicepresident Dick Cheney sade i en tv-intervju i tisdags att den irakiska offensiven har medfört ökad säkerhet i Irak.

Även inom politiken skakade det på onsdagen. Det största sunnimuslimska blocket i Iraks koalition, "Samförståndsfronten", lämnade regeringen efter en utdragen schism. Den sunnimuslimske vicepresidenten Tariq al-Hashimi sitter dock kvar och blockets 44 parlamentsledamöter kommer att delta när nationalförsamlingen åter samlas i september efter sommaruppehållet.

Frontens avhopp väntas enligt Reuters ytterligare försvåra för regeringen att kunna genomdriva en rad lagar som USA ser som avgörande för att våldet i landet ska kunna hejdas.

TT

Mer läsning

Annons