Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 48 döda i Libanonstrider

Annons

Häftiga strider rasade i dag mellan militär och islamister i norra Libanon. Sammanlagt dog minst 48 människor i striderna, som betraktas som de värsta interna sedan inbördeskriget tog slut 1990.

Sammanlagt 23 soldater och 19 medlemmar av rörelsen Fatah al-Islam dödades i striderna vid utkanten av flyktinglägret Nahr al-Bared samt i staden Tripoli i närheten. Sjukhuskällor uppgav att sex civilpersoner dödats i lägret, varav två barn. Ett 60-tal personer skadades också.

Enligt regeringen vill Fatah al-Islam skapa kaos i landet för att förhindra fortsatt FN-utredning av politiska mord. Gruppen sägs ha band till al-Qaida och har enligt regeringen också stöd av Syrien.

Striderna beskrivs som de värsta interna i Libanon sedan inbördeskriget 1975_1990. En utlösande faktor var när soldater genomsökte hus i hamnstaden Tripoli i norra Libanon, i jakt på medlemmar av Fatah al-Islam som misstänktes för ett bankrån i lördags.

Islamister anföll också arméposteringar vid det palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared nära Tripoli. Den libanesiska armén har enligt ett 38-årigt avtal inte tillstånd att gå in i palestinska flyktingläger, som utgör enklaver i det libanesiska samhället. Men armén har skärpt bevakningen av lägret sedan myndigheterna anklagat milis där för att ha legat bakom två bussbomber i ett kristet område nära Beirut i februari.

Premiärminister Fuad Siniora anklagade Fatah al-Islam för att medvetet försöka destabilisera landet. En annan regeringstalesman hävdade att anfallet syftade till att hindra att FN inrättar en domstol för att utreda politiska mord i landet.

TT

Mer läsning

Annons