Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 15 döda i Nahr al-Barid

Annons

Minst 15 civila har dödats och 60 skadats i dagens strider i det palestinska flyktinglägret Nahr al-Barid i Libanon. Det uppger den palestinska organisationen Röda Halvmånen (PRC), som har haft kontakt med personer inne i lägret. Vid halv ett på dagen svensk tid intensifierades striderna markant, rapporterar TT:s utsände.

Från en position i kullarna cirka en kilometer från lägret syntes tydligt att mål i alla delar av flyktingstaden attackerades.

Tungt artilleri, raketer och pansarbandvagnar sköt in i lägret från alla håll. I de tynga rökskyarna inne i Nahr al-Barid pågick samtidigt våldsamt intensiva strider med handeldvapen.

Tidigt på lördagsmorgonen anlände förstärkningar i form av tre pansarbandvagnar och tungt beväpnade soldater från ett elitförband i marinen till den plats cirka 500 meter från Nahr al-Barids sydöstra kant där TT:s utsände finns.

När de nyanlända soldaterna klivit ur fordonen jublade de högt för varje tung salva som avlossas mot Fatah al-Islam inne i lägret.

Vid 09.50 svensk tid rullade tre lastbilsdragna, tunga 15,5-centimeters artilleripjäser förbi. De hamnade därmed i lägrets omedelbara närhet.

Alla civila som finns kvar i lägret uppges vara samlade i söder, där de skyddas från Fatah al-Islam av beväpnade män från den palestinska organisationen Fatah Abu Ammar, en del av president Mahmud Abbas Fatah-rörelse.

I norr och öster uppges Fatah al-Islam ha bitit sig fast i främst två positioner, en kooperativ affär och ett träningscenter. Det senare är viktigt, eftersom det har stora underjordiska skyddsrum där stridande kan ta skydd.

Våldsamheterna kring Nahr al-Barid är de värsta i Libanon sedan inbördeskriget 1975_90.

TT

Mer läsning

Annons