Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad utbildning - ökade klyftor

Annons

Den 14 december röstade den borgerliga majoriteten i riksdagen igenom en rejäl neddragning av det statliga bidragen till vuxenutbildningen. 600 miljoner, eller cirka 20000 utbildningsplatser är omfattningen av detta beslut.

Motiven sägs vara att "nu kommer jobben" och då behövs inte längre vuxenutbildning i samma omfattning och att allt för många unga konkurrensläser sina betyg efter dåliga gymnasiestudier.

Sanningen ligger nog någon annan stans, i behovet att finansiera skattesänkningar.

Antalet vuxenstuderande som läser upp betyg är ytterst få. Andelen studerande med rekryteringsbidrag är närmare 80 procent, det visar att behoven är helt annorlunda än vad skolministen anser. Rekryteringsbidrag utgår till den som är över 25 år och inte studerat de senaste fem åren. Även detta bidrag slopas den 1 januari.

Men allvarligast i den borgerliga argumentationen är ändå kopplingen mellan ökat antal jobb och slopad utbildning. Det borde vara tvärt om.

Vi vet att vi kommer att få en arbetskraftsbrist av de pensionsavgångar som närmar sig. Dalarna ligger dessutom några år före landet i övrigt. Vad vi också vet är att bristen på rätt kompetens redan i dag börjar bli ett hinder för att nyanställa. Resultatet blir att små företag lägger ner och större flyttar ut.

Ett län som har en generellt låg utbildningsnivå bör i stället att satsa på mer utbildning och kompetensutveckling i företag och i offentlig verksamhet för att överleva och få en livskraftig region.

Rekryteringsbidraget har varit ett viktigt incitament för dem med lägst utbildning att våga ta steget in i en utbildningssituation, individer som tidigare haft dåliga erfarenheter och misslyckad skolbakgrund.

Detta försvåras nu avsevärt. Bilden som ges av att vuxenutbildning är en arbetsmarknadsåtgärd är helt missvisande. Det är ett eget val. Behovet att lära kommer att förstärkas då kraven på kompetens ser annorlunda ut nu än under industrialismens era.

Utbildning är en färskvara och behöver ständigt förnyas. Därför myntades ett begrepp i EU om "livslångt lärande" och avtalades att Europa ska bli världens mest kompetenskraftiga region. Målet ska vara uppfyllt till år 2010. Starten borgar dock mer för att Sverige halkar efter.

När Sveriges nya regering sänker a-kassan, kraftigt minskar vuxenutbildningen, avskaffar hem-PC-stödet, som ger många låginkomsttagare möjlighet till ökad kunskap, och istället ger statliga subventioner till hushållsnära tjänster, då är signalen tydlig, övertydlig.

Människor ska tvingas ut på en låglönemarknad med låga utbildningskrav, som städhjälp, barnflicka och trädgårdsarbetare i välbärgade hem. En arbetsmarknad som också cementerar gamla könsroller. Detta ska våra skattepengar gå till.

Det regeringen glömt bort är att titta utanför Stockholms rika förorter och Skånes herrgårdssäten. Den arbetsmarknad som man nu vill skapa genom subventioner finns inte i landsorten, definitivt inte här.

Att medvetet minska möjligheterna till utbildning och samtidigt försöka återskapa en gammaldags arbetsmarknad, det är att medvetet öka klassklyftorna.

Vad arbetarrörelsen alltid har hävdat är att kunskap är makt. Makt att förändra, att delta och påverka sina livsvillkor. Utan kunskap minskar detta, och det kanske är det som är meningen.

För socialdemokrater är det tungt att behöva administrera en neddragning på vuxenutbildning. Vi ser andra mål. Vi ser att yrkesutbildningarna måste öka om näringslivet ska klara generationsväxlingen.

Vi vet också att företagen måste kompetensutveckla för att överleva. Vi ser gamla jobb försvinna men också nya som behöver kompetent personal. Vi behöver stärka regionalt samarbete för att ge näringslivet efterfrågad kompetens.

Detta för att utvecklas till en expansiv region som ger möjlighet att leva bra och behålla välfärden och omsorgen om barn och gamla. Den generella välfärden är allvarligt hotad i de borgerligas budgetförslag, ett sista hopp står till att något alliansparti inser detta, men det är knappast troligt.

Vi socialdemokrater kommer i vart fall inte att stillatigande se på en återgång till klass- och könsskillnader.

PIA-LENA ANDERSSON MENAR ATT NEDSKÄRNINGEN AV VUXENUTBILDNINGEN MED EN TREDJEDEL ÄR ETT MEDVETET STEG MOT EN LÅGLÖNEMARKNAD FÖR HUSHÅLLSNÄRA TJÄNSTER. PIA-LENA ANDERSSON (S) BORLÄNGE ORDF NÄMNDEN F&OUML

Mer läsning

Annons