Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad cancerrisk med rätt livsstil

Annons

Kvinnor som överlevt bröstcancer löper halverad risk att dö i återfall om de äter mycket frukt och grönsaker och motionerar måttligt, även om de inte går ner i vikt.

Amerikanska forskare säger att deras studie skiljer sig från andra eftersom den kombinerar effekterna av kost och motion på bröstcancerpatienters överlevnad i stället för att se dem separat. Forskarna vid University of California-San Diego följde 1|490 kvinnor som i genomsnitt var 50 år när de fick diagnos och behandling för bröstcancer mellan 1991 och 2000.

Kvinnor som åt fem portioner grönsaker och frukt dagligen och promenerade en halvtimme sex dagar i veckan minskade risken att dö i bröstcancer med runt 50 procent, enligt studien som publiceras i tidskriften Journal of Clinical Oncology.

Den halverade risken att dö i återfall gällde oavsett om kvinnorna var överviktiga eller inte. Men den gällde bara kvinnor som både åt rätt kost och motionerade tillräckligt. Det räckte inte med att göra antingen eller.

Rönen stärker teorin att ändrad livsstil kan vara avgörande för att minska risken för återfall i cancer, och dessutom kan förebygga vissa cancertyper.

Forskningsledaren John Pierce säger att det kan vara hoppfullt för överviktiga och feta bröstcancerpatienter att veta de inte måste gå ner mycket i vikt för att dra fördel av nyttig kost och motion.

TT

Mer läsning

Annons