Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad brottslighet

Annons

12 procent. Så mycket visar Dalapolisens preliminära statistik att brottsligheten i länet minskat med under 2006. Så låga siffror har polisen i länet inte kunnat redovisa sedan 1989.

Det är antalet anmälda brott som polisen använder som underlag för statistiken. För den faktiska brottsligheten, där brott som sker men aldrig anmäls inkluderas, finns ingen mätsticka.

Det innebär att siffrorna inte med säkerhet kan sägas spegla verkligheten.

- För att få en bild av hur det verkligen förhåller sig är det flera faktorer som ska vägas in. Många av dem kan inte mätas och därför slår siffrorna ofta fel. Statistik blir lätt rena glädjekalkylen, säger Mats Nygårds, chef vid polisens utredningsenhet i Borlänge.

Det är de så kallade mängdbrotten som gör att den nu redovisade statistiken innehåller rekordlåga siffror. Till dem räknas stölder (ej i butik), skadegörelse, misshandel (mellan man och kvinna obekanta med var-andra) samt personrån.

Under 2006 var stöldbrotten den typ av brott som minskade mest, med 22 procent.

Det syns inte i statistiken, men vägas in i den siffran ska det faktum att polisen under de senaste åren sett att anmälningsbenägenheten vad gäller mängdbrotten har minskat. Samtidigt ställer försäkringsbolagen i dag högre krav på sina försäkringstagare. Det har resulterat i att allmänheten skyddar sig bättre, vidtar fler säkerhetsåtgärder och, på grund av höga försäkringspremier, inte i lika stor uträckning polisanmäler mindre åverkan på ägodelar.

-Blir fallen som rör försäkringsfrågor färre minskar också antalet polisanmälningar, säger Mats Nygårds.

Som har en annan bild av den faktiska brottsligheten i länet.

Varje år räknar han antalet personer som anhållits och häktats i Dalarna. Ett arbete som ger en bild av hur den grova brottsligheten är fördelad i länet och hur omfattande den är.

Under förra året hade polisen Dalarna 655 anhållna och 300 häktade.

Siffror som i stort sett var de samma 2005. Då räknades 658 anhållna och 275 häktade.

- Så den typen av brott minskar inte. Det är tydligt för oss som arbetar i utredningsverksamheten, säger Mats Nygårds, vars sammanställning också visar att de flesta grova brott begås i Borlänge, som under de senaste två åren haft runt 40 procent av det totala antalet anhållna i Dalarna.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons