Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minns Andrea Doria

Annons

-Kan du inte stå på benen, sa Torsten Bergman på skoj till sin kollega. Han var då 32 år gammal och gitarrist i Atlantkvintetten.

Orkestern hann några takter in på Take All of Me.

Efter ytterligare en stund rister båten till igen och basisten faller ännu en gång. M/S Stockholm har rammat Andrea Doria med 1221 passagerare på väg mot New York.

46 passagerare omkommer på Andrea Doria och 5 personer på M/S Stockholm.

-Första gången basisten ramlade omkull var nog när man slog back på motorerna. Andra gången han föll var nog vid själva kollisionen, säger Torsten Bergman.

Vi sitter hemma i Torstens kök i Säter, snart 50 år efter katastrofen då Andrea Doria sjönk. På köksbordet ligger några amerikanska och svenska tidningar som beskriver händelsen.

För några månader sedan intervjuades Torsten av SVT:s Olle Häger. Häromdagen sändes programmet, en krönika om året 1956.

-Telefonerna började ringa direkt. Många såg programmet, säger Torsten.

Resan med M/S Stockholm till New York var en stor händelse för Torsten och det var hans intresse för musik som gjorde resan möjlig. Torsten kommer ursprungligen från Örnsköldsvik där han började spela dansmusik i en orkester. Efter en flytt till Stockholm kom han att spela med flera av de stora i branschen - bland andra Jularbo.

-Jag kände Henry Fox. Han ordnade spelningarna ombord på Stockholm. Det tog nio dygn att åka över och vi spelade varje kväll.

Det var dimma i New York när M/S Stockholm anlände. Men dimman orsakade inte kollisionen några dagar senare. Båda båtarna såg varandra på långt håll men när M/s Stockholm valde att gira för att underlätta mötet gjorde Andrea Doria detsamma - åt samma håll.

Smällen blev oerhörd och 15 meter av M/S Stockholm för trasades sönder. Andrea Doria fick hela sidan uppfläkt och slagsida. Hon sjönk dagen efter. Dessförinnan hann flera skepp rädda Andrea Dorias passagerare - även Stockholm satte i livbåtarna och tog upp passagerare.

Passagerarna på Stockholm fick följa med tillbaka till New York och bo på båten när den hamnat i torrdocka.

-Men efter åtta dagar fick vi flyga hem så vi förlorade ingen tid. Det tog nio timmar att flyga hem, säger Torsten.

För en gångs skull är Torsten hemma i sin lägenhet på Jones väg. Trots sina 82 år har han många vänner och massor att göra. Han har inte lagt gitarren på hyllan och har inga planer på att göra det heller.

-Jag lever ett bra liv och njuter av livet, säger Torsten.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons