Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesstugan behöver vård

Annons

Det är mycket som behöver göras vid minnesstugan. Förutom översynen av byggnaderna växer det rejält så här års. I framtiden blir det kanske kurser i byggnadsvård. Men på kort sikt behövs fler frivilliga för enklare arbeten.

- Vi är oerhört tacksamma för alla som kommer. Det är allas ansvar att minnesstugan sköts, inte bara styrelsens. Ju fler som hjälps åt desto lättare blir det vid arbetsdagarna, säger Lars Lindblom, vice ordförande i stiftelsen Gagnefs minnesstuga.

Samtidigt önskar han att fler tänker på hur roligt det vore att kunna överlämna minnesstugan i fint skick till barn och barnbarn.

Lars Lindblom är en av de yngre som är engagerade i minnesstugan, men med tre småbarn och egen husrenovering på gammalt vis blir tiden knapp.

I sommar har det vuxit rejält på sina ställen. Kring gårdstun och välbesökta delar ser det snyggt ut. Men kring mindre besökta delar av gården växer slyn snabbt.

- Det är ingen nyhet för styrelsen, det har varit så till och från. Vi hade en arbetsdag i maj och nästa är i september. Förut brukade enskilda personer komma och slå dessemellan, berättar Lars Lindblom.

För att hålla byggnaderna i skick har man börjat odla tanken på att genomföra kurser i byggnadsminnesvård. Men det finns många enklare arbeten att göra med gärdsgårdar och naturtomt.

- Folk som går förbi får gärna komma med förslag på vad som bör göras. Det är bara roligt om fler är engagerade, säger Lars Lindblom och hoppas på stor uppslutning nästa arbetsdag som infaller den 17 september.

- Fika bjuder vi på, fortsätter han.

Klassträff med lärare

Med på träffen var även läraren Maria Eriksson, som nu är i 80-årsåldern. Klassen var Marias första som ny lärare.

Nitton personer samlades för middag och umgänge.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons