Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern om LSS-kritiken: "Olyckligt att ambitionen har misstolkats"

Artikel 8 av 14
Personlig assistans 2016
Visa alla artiklar

Nu uttalar sig minister Åsa Regnér om planerna för den personliga assistansen och LSS. "Det har aldrig varit fråga om att minska antalet timmar för personer som har rätt till dem, utan om att medel ska användas såsom det var avsett", skriver hon i en debattartikel.

Annons

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) förtydligar sig om assistansersättningen.

DT har i flera artiklar belyst vad den personliga assistansen betyder för människor med fysiska- och psykiska funktionshinder och oron för att mista den hjälpen.

Frågan debatteras flitigt för närvarande och DT har sökt Åsa Regnér (S), barn-, äldre och jämställdhetsminister, har via hennes pressekreterare. Hon tackar dock nej till att kommentera frågan.

LÄS OCKSÅ: CP-skadade Tommy: "Politikerna använder Försäkringskassan som Hitlers Gestapo"

På måndagskvällen svarade hon dock kritikerna i en debattartikel i Dagens nyheter. Där berättar hon om planerna med att reformera LSS, Lagen om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning. Bakgrunden till att regeringen vill se över det nuvarande systemet är att kostnaderna för assistansersättningen nästan har fördubblats på tio år, från 16 till 30 miljarder kronor. Antalet timmar som man får hjälp har i genomsnitt ökat från 103 till 127 timmar per vecka.

Hon skriver bland annat att Regeringen avser att tydliggöra målet i regleringsbrevet till Försäkringskassan inför nästa år: "Regeringen gav Försäkringskassan ett mål för 2016, där en formulering löd att myndigheten ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar. Det har aldrig varit fråga om att minska antalet timmar för personer som har rätt till dem, utan om att medel ska användas såsom det var avsett."

Åsa Regnér menar att det är olyckligt "att denna viktiga ambition har misstolkats".

LÄS OCKSÅ: Försäkringskassans ansvariga: "Vi måste följa rättspraxis"

Ytterligare en nyhet som presenteras är att Regeringen avser att lägga fram ett lagförslag för att det förhöjda timbeloppet ska kunna variera över en längre period än en månad, för att förenkla vardagen för den gruppen assistansanvändare.

Hon skriver också att andelen privata bolag som utför assistans har ökat. Idag utgör de 65 procent av anordnarna med 1 000 bolag på 16 000 assistansanvändare.

"De vinstdrivande krafterna i kombination med den snabba ökningen av beviljade timmar riskerar att på sikt skada reformens hållbarhet. Det finns ett stort behov av att säkerställa att ökning av timmar och kostnader motsvarar ökande behov och inte används till annat. Vi ska veta att medel används såsom det är avsett", skriver Regnér och hänvisar bland annat till en statlig utredning som pekade på problemen.

LÄS OCKSÅ: Håkan växte upp på institution - nu är han rädd att hamna där igen

Det stöd som lämnas av kommuner till personer med funktionsnedsättningar som har behov av hjälp med genomförande av egenvårdsinsatser ska också kartläggas, skriver Åsa Regnér.

Alla artiklar i
Personlig assistans 2016
Annons