Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister tror på bättre äldreomsorg om tio år

Annons

- Avvecklingen av särskilda boenden har på sina håll gått alldeles för snabbt. På vissa ställen råder rena moment 22.

- Vi behöver en tioårig nationell utvecklingsplan för att möta framtidens behov av vård och omsorg, anser minister Ylva Johansson, som erkände att hon inte var speciellt bevandrad i Faluns äldreomsorg, kantad av stora omstruktureringar, nedlagda servicehus, indragna tjänster, förändrad omsorg/matservice.

- Staten behöver gå in och säkerställa äldreomsorg, påpekade Ylva Johanson. Vi behöver bättre samordning mellan vård och omsorg, höjd kvalitet och behov av jämnare fördelning - över hela landet.

- Kort sagt, under tio år, en nationell utvecklingsplan för äldreomsorg.

- Svensk sjukvård är fantastiskt bra! Människor är inte missnöjda med vården. Största bekymret är den vårdservice de inte når i viktiga vårdfrågor, hävdade Ylva Johansson.

- En av de största utmaningarna är möjligheten att bemöta äldres sjukvårdskrav. Vi lever längre, blir äldre, behöver trygg vård och omsorg.

Ylva Johansson talar sig varm för vårdens olika utvecklingsområden: Närsjukvård, ett viktigt komplement till akuten.

Förbättrad hemsjukvård tillsammans med hemtjänst.

Primärsjukvård med tillgång till specialistvård.

- Sjukvård med öppna jämförelser, kvalitetsregister och uppföljning. Där kopplade Ylva Johansson in sig på svensk sjukvårds IT-hantering, som strävar efter gemensam standard, men fortfarande sorterar under olika system, som försenar vårdkommunikation.

Ministerlöften om vårdgaranti står kvar. Ylva Johansson påpekade att det är viktigt att patienter får besked och inte står i diffus kö för operativa åtgärder.

Vårdpersonal i Falun väckte olika frågor. Bland annat bekymmersam personalsituation kontra generationsväxling. Ensam äldre med matlåda på rummet. Vårdekonomi som inte räcker till.

- Matdosa på rummet. Hemskt! Du blir sjuk och snabbare dement av att sitta ensam. Här biter omsorgsstrukturerare sig i svansen, ansåg ministern, som hellre ser andra lösningar.

- Sjukvårdens personalsituation är ganska hygglig, det är sämre inom äldreomsorgen. Staten har gått in med en miljard för att stärka, utveckla och höja kompetens inom äldreomsorg.

- Åter till sjukvård. Falu lasarett får gott betyg, duktiga på cancer, hjärt/kärl, reumatism och mer till, påpekade ministern.

Ylva Johansson bjöd vårdpersonal på en timmes ministerbesök i Falu lasaretts föreläsningssal, innan resan gick vidare till Borlänge och Ludvika.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons