Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister och polis avgår i Guatemala

Annons

Guatemalas polischef och inrikesminister har avgått efter flera mord kopplade till narkotikaligor.

President Oscar Berger biföll deras begäran om avsked sedan misstankar uppstått om att höga tjänstemän har samröre med knarkhanteringen.

Tre salvadoranska politiker och deras chaufför mördades den 19 februari i Guatemala. Några dagar senare sköts fyra poliser ihjäl i ett fängelse efter att ha gripits för morden.

Oppositionspolitiker hävdar att händelserna visar att korrumperade poliser samarbetar med dödspatruller i utbyte mot skydd från knarkligorna.

En statlig utredning av morden har utlovats.

Inrikesminister Carlos Vielmann och polischefen Erwin Sperisen lämnade in sina ansökningar om avsked tidigare i mars. I måndags sade Berger att han motvilligt accepterade deras beslut.

Vielmann och Sperisen lägger skulden på ligamedlemmar inne i fängelset för polisernas död. Enligt dem smugglades vapen in i fängelset med hjälp av vakter för att mörda poliserna.

Berger hävdar att narkotikaligor i Guatemala och El Salvador låg bakom morden på de salvadoranska politikerna.

Guatemalas säkerhetsstyrkor anklagas i USA:s utrikesdepartements årsrapport om mänskliga rättigheter för korruption. UD hävdar att poliser gjort sig skyldiga till kidnappningar, våldtäkter och mord under 2006.

TT

Mer läsning

Annons