Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister medger ödesdigra Irakfel

Annons

Storbritannien och USA begick ödesdigra misstag i planeringen för vad som skulle hända efter invasionen i Irak 2003, medger Geoff Hoon som då var brittisk försvarsminister.

Hoon räknar i en intervju upp en rad misstag i planeringen och oförmåga att påverka nyckelpersoner i USA:s regering vilket resulterade i anarkin i Irak. Han och hans kolleger var oeniga med sina motparter i Washington vid viktiga beslut och de underskattade vicepresidenten Dick Cheneys roll, säger Hoon i tidningen The Guardian på onsdagen.

Historien får döma huruvida planerarna av invasionen borde förutsett nivån på våldet mellan sunni- och shiamuslimska samhällen i landet.

Och Cheney visade sig vara inflytelserikare när president George Bush skulle fatta sina beslut än försvarsministern Donald Rumsfeld och utrikesministern Colin Powell, vilket britterna inte förutsåg, säger Hoon.

Ibland blev besluten annorlunda fast premiärminister Tony Blair "klargjort sin åsikt för presidenten, jag min för Don (Rumsfeld) och Jack (Straw) sin för Colin (Powell). Svaret på frågan varför är att "jag tror vi förbisåg Cheney.

Hoon hävdar att USA var kompromisslöst i frågan om att Iraks krigs- och polismakt med 350|000 anställda skulle upplösas. Britterna argumenterade mot upplösningen i diskussioner med Donald Rumsfeld, men USA:s uppfattning var att Iraks militär och polis var för genompolitiserade för att kunna bevaras.

Att avskeda militärerna och poliserna visade sig vara katastrofalt, de "anslöt sig till al-Qaida och ytterst till Sunnirevoltörer", något som ledde till självmordsangrepp och religiöst våld.

Marschen mot Bagdad gick också så fort att "Saddamanhängare hamnade i kölvattnet (av invasionsstyrkorna) och besegrades inte". Det ledde också till att de gick samman med al-Qaida och Sunnirebeller, anser Hoon.

Hoon beklagar att den brittiska regeringen anslöt sig till påståendet att Saddam Hussein hade tillgång till massförstörelsevapen, något som fick motivera anfallet på Irak men som senare visade sig vara lögn.

TT

Mer läsning

Annons