Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister i Bagdad: USA besviket

Annons

USA är besviket på irakiska ledares arbete för försoning i landet, säger försvarsminister Robert Gates på överraskningsvisit i Bagdad.

Alla USA-soldater i årets säkerhetssatsning är nu på plats i Irak.

Gates flög oannonserat från Bryssel till Bagdad för att träffa premiärminister Nuri al-Maliki på fredagen. Till medföljande journalister sade Gates att han skulle pressa al-Maliki vad gäller försoning i det krigshärjade landet.

Han syftade på sprängningen av Gyllene moskéns minareter i Samarra i onsdags. Dådet har upprört shiamuslimer, och i en uppenbar hämndaktion sprängdes Talha Ibn Ubaydallah, en känd sunnimoské, på fredagsmorgonen. En grupp som låtsades att den ville filma moskén låg bakom attentatet enligt irakisk militär.

Samtidigt meddelade USA-militären att alla styrkor i den säkerhetsoffensiv som inleddes i februari nu är på plats. Med de 28|000 nyanlända har USA 160|000 man i Irak.

Över 3|500 USA-soldater har dödats i landet sedan invasionen 2003. På fredagen meddelades ytterligare fem dödsfall, tre i ett bombdåd i Kirkuk, en i strid nordost om Bagdad och en i en "icke stridsrelaterad" händelse.

Samma dag påträffades 13 döda medlemmar från ett taekwondo-lag som kidnappades för över ett år sedan då de var på väg tillbaka till Bagdad från Jordanien. De hittades mördade nära en väg i provinsen Anbar.

15 i laget rövades bort i maj förra året. Vad som hänt med de andra två är oklart.

TT

Mer läsning

Annons