Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister berömmer Borlängenämnd

Annons

Borlänge har redan ansökt om att få en del av de 3 miljarderna i regeringens nationella program, kompetensstegen.

Pengarna ska gå till att vidareutbilda personalen inom vård och äldreomsorg.

- Det är upp till varje kommun att avgöra vad de ska göra med pengarna. Regeringen kommer inte detaljstyra, men de ska gå till att långsiktigt förbättra vård- personalens kompetens, säger Ylva Johansson.

Framförallt vill hon vidareutveckla äldrevårdens personal i frågor som handlar om demens. Äldre med demens är en patientgrupp som i framtiden kommer att växa och bli större.

- Flera patientundersökningar har visat att de äldre tycker att personalens bemötande är bland det viktigaste inom vården. Därför måste vi får mer kunskap om hur vi på bästa sätt ska bemöta till exempel demenspatienter, säger Inga Lill Persson, landstingsråd (s).

När regnet öser ned och blixtarna dundrar utanför stadshuset, talar Ylva Johansson i positiva ordalag om Borlänges vård- och omsorgsnämnd.

Däremot är hon ingen förespråkare för konkurrens som ett sätt att effektivisera vården. Någon skattesänkning verkar inte heller vara aktuellt och hon kritiserar de borgerliga partiernas planer på att sänka skatten med 50 miljarder samt höja sjukvårdsavgifterna.

- Valet 2006 kommer att handla om de gemensamma värdena. Jag tror att vård och omsorgsfrågorna kommer att bli helt avgörande i den valrörelsen.

Fotnot: Ministern besökte även Falun och Ludvika i går. Se sidan 8, del 1, och sidan 4 i del två.

MATTIAS SJÖBERG

Mer läsning

Annons