Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre kötid på flygplatsen

Annons

Med en automatisk bagageinlämning byggt på fingeravtryck kan köerna till incheckningen minska. På flygplatsen i Luleå provar man ett nytt system som snart kan finnas i hela landet.

Luftfartsverket (LFV) testar systemet tillsammans med SAS. Det är kopplat till en så kallad biometrilösning, där passagerarens fingeravtryck används. Testet har skett på flygplatsen i Luleå under juni och utfallet är positivt. 91 procent av de tillfrågade resenärerna är positiva till att använda systemet nästa gång de reser.

70 procent av alla SAS kunder checkar in på egen hand innan de flyger. Automatisk bagageinlämning ger även resenärer med bagage möjlighet att checka in sina väskor själva på flygplatsen.

Det går till så att resenären scannar av väskans bagagetagg. Därefter placerar denne fingret på en scanner som kopplar fingeravtrycket till rätt väska. Sedan är det bara att vänta på bekräftelse och gå till gaten, där man också får scanna sitt finger.

För att kvalitetssäkra systemet ytterligare ska en ny testperiod genomföras mellan den 20 augusti och den 9 september. Därefter väntas systemet införas successivt på landets flygplatser.

TT

Mer läsning

Annons