Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre knark fastnar i tullgarnet

Annons

Trots fler beslag lyckas tullen hitta mindre knark än tidigare. Bara en tredjedel så mycket amfetamin upptäcks nu. Tullen erkänner att de nytänkande smugglarna sprungit förbi.

Under årets första sex månader gjorde den svenska tullen 1|394 narkotikabeslag _ fler än på fem år. Men de många beslagen till trots har antalet kilo knark som tullen hittat minskat kraftigt under halvåret, jämfört med samma sex månader tidigare år.

Beslagen av kokain, heroin, amfetamin, ecstasy, opium och cannabis har gått ner avsevärt. Knappt en sjättedel så mycket heroin har beslagtagits jämfört med i fjol, amfetaminet har sjunkit till en tredjedel. Cannabis har mer än halverats, ecstasy likaså. Opiumbeslagen varierar kraftigt från år till år, men årets knappa kilo står hittills sig slätt mot fjolårets 23,8 kilo.

Han säger att smugglarnas uppfinningsrikedom gör att de tyngre knarkleveranserna nu tar sig förbi tullen och ut till köparna. Cannabis har ökat på gatan, säger han, en logisk följd av att tullbeslagen halverats.

Utan att avslöja för mycket, säger han att tullen ska rikta in sig bättre på nya vägar och tillvägagångssätt som de misstänker att storsmugglarna tar till. Godstågen har kontrollerats för dåligt, konstaterar Jonas Karlsson, dem måste tullen gå hårdare åt.

Amfetaminflödet i personbilar har minskat, så nu måste tullarna utröna vilket det nya smugglingssättet kan vara. Mest försigkomna är kokainsmugglarna. De må ta traditionella vägar till Sverige, men knarket har de förvandlat till en oigenkännlighet som bara knarkhundar kan avslöja. Kokain i form av pasta eller ett helt innanmäte av en resväska är vad tullarna ställs inför. Pastan eller väskan kokas sedan för att få det rena knarket att fälla ut.

TT

Mer läsning

Annons