Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minderåriga har rätt till en halvtimmes rast

/

Annons

Enligt det gamla avtalet ligger minimilönen på 52.50 kronor i timmen för ungdomar under 18 år. Det nya avtalet är inte skrivet än.

- Folk trivs här, så det är inga problem alls. Vi ställer höga krav på ungdomarna, men vi har aldrig utnyttjat våra anställda, säger Mats Nobelius.

Mats Nobelius berättar att Leksand sommarland alltid haft avtalsenliga löner. Något missnöje bland de anställda har han inte heller märkt av.

- Det är ingen som har klagat på att det är dåligt här, vi följer fackets regler.

Enligt Arbetstidslagen har ungdomar mellan 16-17 år rätt till minst 30 minuter rast om de arbetar mer än fyra och en halv timme i sträck.

- Det är dåligt att de inte har inplanerade raster, jag tycker att arbetsledaren ska använda sig av sunt förnuft. Det är klart att ingen mår bra av att jobba hela dagen utan en paus, säger Viktor Rasjö, tillfällig ungdomsombudsman på LO.

Hjälptelefonen för sommarjobbare har under maj, juni och juli har fått in cirka 129 samtal i länet. Viktor Rasjö förklarar att det är många ungdomar som ringer och inte vet sina rättigheter på arbetsplatsen.

- Den vanligaste frågan vi får från ungdomarna är om deras lön är rimlig. Jag får höra alla möjliga skräckhistorier. För bara tio minuter sedan ringde det en som inte hade fått sin lön.

LO:s telefonjour för sommarjobbare har telefonnummer 020-56 00 56 och har öppet året runt.

Mer läsning

Annons