Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milko i behov av mjölk

Annons

Bondeägda mejerikoncernen Milko gör sitt bästa resultat sedan fusionen med NNP. Resultatet efter finansiella poster blev 13,7 miljoner kronor, vilket är en ökning med nästan 70 procent. Och nu behöver Milko få in mer mjölk!

Den goda gamla tiden i Mejerisverige, där varje mejeri hade ordentligt monopol inom sitt geografiska område är för alltid förbi. Det svänger allt kraftigare på marknaden med handelskedjor som importerar mjölk förpackad som eget varumärke. Landets största mejeriföretag, Arla, är egentligen inte längre svenskt utan lika mycket danskt, ja till och med brittiskt med allt vad det innebär.

I det läget har Milko visat framfötterna ordentligt. Effektiviseringar är en i framgången. Att mjölkpriset till bönderna sänktes med fem öre per kilo vid halvårsskiftet i fjol har också bidragit till resultatet.

Men inte bara gneta och spara ligger bakom resultatförbättringen. Offensiva försäljningsinsatser både i Sverige och på export har också bidragit. Exporten av ost till Grekland har till exempel ökat kraftigt.

Dessutom börjar alliansbygget med andra mindre mejeriföreningar ge resultat. Nyligen tog Milko hem leveranserna av mejeriprodukter till Milko till ett 60-tal Willysbutiker från Mälardalen och norrut.

- Vi börjar nu gå över till helt andra spelregler på mejerimarknaden. När vi förvaltar och utvecklar våra förutsättningar på rätt sätt och vågar vara den charmiga utmanaren, så blir jobbet mer spännande för oss som arbetar i företaget, säger vd Bo Berg och lovar att det här året blir minst lika spännande som fjolåret.

Under 2005 minskade dock antalet mjölkbönder som levererar till och äger Milko med 6,4 procent och var vid årets slut 1 249 från Dalsland till Jämtland. Nu verkar minskningen av antalet mjölkbönder avta och en viss investeringsvilja märkas ute på gårdarna.

Och det behövs. Milko behöver nämligen mera mjölk! Redan står det klart att Milko tar hand om Gefleortens mejeriförenings överskottsmjölk.

- Men vi behöver mer. Eftersom jag inte räknar med att mjölkpriset behöver sänkas mera, tror jag också att vi får in mer mjölk, säger Bo Berg.

Det goda resultatet för fjolåret gör att styrelsen föreslår att bönderna ska få 1,5 öre per levererad kilo mjölk tillbaka. Men de får inte pengarna i handen utan i form av en insatsemission.

- Men när de går i pension får de pengarna, säger Bo Berg.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons